Foto: Festival slovenskega jazza
Foto: Festival slovenskega jazza

V prvem delu tokratnega Festivala slovenskega jazza so aprila letos prek spleta izvedli tri koncerte in del programa ravenske šole džeza. V drugem delu festivala bodo potekali tudi koncerti v živo pred občinstvom, pri čemer so sprva načrtovano izvedbo v soboto popoldne in zvečer v ravenskem grajskem parku zaradi slabše vremenske napovedi prestavili v kulturni center.

"Upamo, da se bodo ljudje spet navadili hoditi na kulturne prireditve," je dejal Ravničan Robi Jamnik, eden od glavnih organizatorjev festivala. Dodal je, da ima zaradi okoliščin, ki jih je prinesla epidemija, občutek, da iz nič na novo postavljajo stvari. "Kakor koli govorimo o tem, da so ljudje željni tega, menim, da se jih je veliko tudi odvadilo hoditi na kulturne prireditve. Upam, da se bo trend obrnil," je dejal. Opozoril je tudi, da se glasbeniki težko prebijajo skozi trenutne čase. Zato so toliko bolj dobrodošli nastopi, ki jih torej načrtujejo v soboto na Ravnah, je dejal Jamnik, ki je preteklo pripravo koncertov prek spleta kot soorganizator ocenil kot veliko dražjo in zahtevno glede na rezultat, ki so ga s tem dosegli.

Tudi razstava in dokumentarni film
Drugi del 16. Festivala slovenskega jazza tako ta konec tedna poleg nadaljevanja programa in zaključnega koncerta udeležencev ravenske šole džeza prinaša še spletno fotografsko razstavo Jožeta Požrla z naslovom Jaz(z) igram pa na fotoaparat ... Kot del festivala bo na spletu na ogled tudi dokumentarni film Jazz in Jazz Ravne, ki ga je Filmski studio na Gradu pod vodstvom režiserja Uroša Zavodnika ustvaril v sodelovanju z dijaki Gimnazije Ravne, zajema pa večletno džezovsko dogajanje koroškega mesta.

Natančen program festivala si lahko pogledate tukaj.

Sobotni koncertni del se bo začel ob 17. uri v kulturnem centru s koncertom zasedbe Krhlanko Trio, ki ga sestavljajo glasbeniki srednje generacije slovenske džeza Cene Resnik na tenorsaksofonu, kitarist Samo Šalamon in bobnar Bojan Krhlanko. Trio bo predstavil spoj improvizirane in komponirane glasbe vseh treh glasbenikov, moderno in sveže.

Ob 18.30 bo sledil koncert mednarodne zasedbe Curtis Trio v sestavi Jaka Kopač na altovskem saksofonu, Milan Nikolić na kontrabasu in Howard Curtis na bobnih. "Skupni navdih treh glasbenih umetnikov in močna želja po nadaljnjem razvoju džeza delata glasbo polno in izrazno, v njej pa je čutiti različna kulturna ozadja sodelujočih glasbenikov," so njihovo ustvarjanje opisali organizatorji.

Koncert lokalnih glasbenikov za sklep dogajanja
Za konec koncertnega dela festivala bo nastopil domačin iz Koroške Jure Praper z zasedbo Liquid Carpet, v kateri sodelujejo še saksofonist Matjaž Mlakar, basist David Novak in bobnar Matic Črešnik, kot gosta pa bosta nastopila prav tako Korošca Sašo Vollmaier na klaviaturah in Vid Jamnik na vibrafonu. "Liquid Carpet predstavlja okolje, pot, na kateri je možno preizkušati, uresničiti in razvijati glasbene ideje. Spontano in neobremenjeno," pravijo v zasedbi, Jamnik pa dodaja, da so to "lokalci", na katere so poleg Šole jazz Ravne najbolj ponosni, saj se lahko s svojim igranjem primerjajo z glasbeniki, ki jih na Ravne vabijo od drugod.