Foto:
Foto:

Skladatelj je Poljski requiem začel pisati že pred 25 leti, ko je prvi del pogrebne maše za sopran, zbor in orkester namenil Lechu Walensi ter poljskim delavcem, umrlim v Gdansku decembra leta 1970. Od takrat je bila maša že nekajkrat izvedena. Nova skladba, ki jo namerava napisati Penderecki, bo predstavljala zadnji del maše, ki naj bi bil instrumentalni adagio s soli za godala.

Pomembni dogodki poljske zgodovine
Skladbo Lacrimosa, ki začenja Poljski requiem, je Penderecki napisal leta 1979, leto po tem, ko je papeški tron prevzel Karol Wojtyla. Svojega slavnega rojaka je skladatelj srečal kar nekajkrat, prvič že takrat, ko je bil kasnejši papež še igralec in ko še ni bil posvečen v duhovnika.

Zadnji del za papeža
Po Lacrimosi je Penderecki z glasbo izrazil tudi druge pomembne dogodke, ki so se vmes zgodili na Poljskem, med drugim ustanovitev sindikata Solidarnost in izginotje primasa Stefana Wyszynskega, in jih dodajal Poljskemu requiemu. Ta zdaj obsega za približno 100 minut glasbe, avtor pa ga namerava končati z Requiemom za Janeza Pavla II.