Na evropski Grand Prix v Varno odhajajo prihodnje leto Ljubljanski komorni zbor Ave, zbor Vokalna Akademija Ljubljana in Šaleški akademski pevski zbor Velenje. Foto: www.kz-ave.si
Na evropski Grand Prix v Varno odhajajo prihodnje leto Ljubljanski komorni zbor Ave, zbor Vokalna Akademija Ljubljana in Šaleški akademski pevski zbor Velenje. Foto: www.kz-ave.si

Na tekmovanju, ki je potekalo med 16. in 20. septembrom, je sodelovalo 25 zborov z vsega sveta, Vokalna Akademija Ljubljana pa je pod vodstvom Stojana Kureta zmagala na vseh petih nastopih. Uspeh je zboru prinesel kvalifikacijo za prestižno evropski zborovsko tekmovanje, ki se ga vsako leto udeležijo najboljši zbori s šestih evropskih tekmovanj. Prihodnje leto bo evropski Grand Prix potekal v madžarskem mestu Varna.

Tekmovanje kljub imenu ni omejeno le na staro celino, ampak se ga udeležijo zbori z vsega sveta. Pogoj je le, da so v sezoni poprej zmagali na enem izmed šestih tekmovanj: v Arezzu (Italija), Debrecenu (Madžarska), Gorici (italija), Tolosi (Španija), Toursu (Francija) ali Varni (Bolgarija).

16 zborovskih pevcev iz vse Slovenije
Vokalno Akademijo Ljubljana, ki je bila ustanovljena septembra leta 2008, sestavlja 16 zborovskih pevcev iz vse Slovenije. Pevci so pod vodstvom Stojana Kureta in ostalih slovenskih dirigentov skupaj prepevali v APZ Tone Tomšič, Komornem zboru RTV Slovenija, Komornem zboru Ave, pri Ljubljanskih madrigalistih, v Vox Carniolusu, komornem zboru Krog in Slovenskem projektnemu zboru. Skupaj s temi zbori pa so dosegli že marsikatero odličje.

Med slovenskimi zbori je Evropski Grand Prix do zdaj že dvakrat osvojil APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, in sicer leta 2002 in 2008, za prihodnjo sezono pa sta se na tekmovanje, ki bo potekalo v Varni, poleg Vokalne Akademije Ljubljana že kvalificirala tudi Šaleški akademski pevski zbor Velenje in ljubljanski komorni zbor Ave.