Greta Gerwig na prireditvi Academy Museum Gala v Los Angelesu v Kaliforniji. Foto: Reuters
Greta Gerwig na prireditvi Academy Museum Gala v Los Angelesu v Kaliforniji. Foto: Reuters

Maja 2024, ko bo v Cannesu potekal 77. filmski festival, ki se lahko pohvali z največjimi imeni svetovne kinematografije, bo žiriji predsedovala režiserka, igralka in scenaristka Greta Gerwig. 40-letnica prevzema štafetno palico od švedskega režiserja Rubena Ostlunda, čigar žirija je leta 2023 zlato palmo podelila drami Anatomija padca.

Sorodna novica Film o barbiki po scenariju Grete Gerwig in Noaha Baumbacha

"Greta Gerwig, še včeraj ambasadorka neodvisnega ameriškega filma, danes pa na vrhu svetovnih kinematografskih blagajn, je združila tisto, kar je bilo prej ocenjeno kot nezdružljivo: umetniške filmske uspešnice, zmanjševanje prepada med umetnostjo in industrijo, spretnim in poglobljenim raziskovanjem sodobnih feminističnih vprašanj ter izražanjem svojih zahtevnih umetniških ambicij znotraj ekonomskega modela, ki ga je sprejela, da bi ga lahko bolje izkoristila," so v izjavi za javnost zapisali organizatorji filmskega festivala.

Greta Gerwig bo prva ameriška filmska režiserka, ki je prevzela vodenje žirije v Cannesu
Filmski festival tako mladega predsednika ali predsednice žirije ni imel od leta 1966, ko jo je vodila takrat 31-letna Sophia Loren. Greta Gerwig je tudi prva ženska po Cate Blanchett leta 2018, ki je prevzela ta prestižni položaj, na katerem še vedno prevladujejo moški: Greta Gerwig je šele druga režiserka po Jane Campion leta 2014, ki predseduje žiriji, in druga Američanka po igralki Olivii de Haviland, ki je bila leta 1965 prva predsednica žirije v Cannesu.

"Izbira je očitna, saj Greta Gerwig tako drzno pooseblja prenovo svetovnega filma, katerega predhodnik in glasnik je vsako leto Cannes," sta po poročanju portala Hollywood Reporter dejala predsednica canskega festivala Iris Knobloch in umetniški direktor Thierry Frémaux. Gerwigova je po njunih besedah poleg filmske nadarjenosti "tudi predstavnica obdobja, ki ruši ovire in meša žanre ter tako povzdiguje vrednote inteligence in humanizma".

Sorodna novica Greta Gerwig: "izdajalka" ali "nova Zooey Deschanel"?

Na francoskem festivalu še ni bil premierno prikazan nobeden od njenih filmov
"Cannes je bil zame kot cinefilko vedno vrhunec univerzalnega filmskega jezika. Biti na mestu ranljivosti, v temni kinodvorani, polni neznancev, in gledati popolnoma nov film je moj najljubši kraj. Osupla, navdušena in ponižna sem, da bom lahko predsednica žirije filmskega festivala v Cannesu. Komaj čakam, da vidim, kakšna potovanja čakajo vse nas," je v prvem odzivu po novici zapisala Greta Gerwig.

Poleg Barbie je režirala tudi filma Lady Bird in Čas deklištva. Za Netflix trenutno pripravlja priredbo filma Zgodbe iz Narnije z naslovom Kronike Narnije, igrala pa je tudi v več kot dveh ducatih filmov. Kljub pohvalam se bo prvič uradno sprehodila po canski rdeči preprogi. Na francoskem festivalu še ni bil premierno prikazan nobeden od njenih filmov, ki jih je posnela kot režiserka.