Grozote nacističnih taborišč, ki jih opisuje v Nekropoli, ter trpljenje primorskih Slovencev pod fašizmom so tudi sicer teme, ki jih Boris Pahor postavlja v središče svojih književnih del. Foto: BoBo
Grozote nacističnih taborišč, ki jih opisuje v Nekropoli, ter trpljenje primorskih Slovencev pod fašizmom so tudi sicer teme, ki jih Boris Pahor postavlja v središče svojih književnih del. Foto: BoBo

V knjigarni Mladinske knjige Dom knjige v Kopru so praznovali 98. rojstni dan tržaškega pisatelja Borisa Pahorja. Tudi letos je Pahor osebni jubilej praznoval v družbi zvestih bralcev ter predstavnikov založb Mladinska knjiga in Cankarjeva založba, ki sta pred dvema letoma izdali njegova izbrana dela.

Pahor je v zadnjih letih z vse večjo mednarodno prepoznavnostjo doživel svojo drugo literarno pomlad. Ob njegovi 96-letnici so pod okriljem založb Mladinska knjiga in Cankarjeva založba izdali pet knjig iz Pahorjevega pisateljskega opusa: zbirko novel Grmada v pristanu, romane Parnik trobi nji, Zatemnitev in Spopad s pomladjo ter nepogrešljivo Nekropolo.

Brezkompromisen v prepričanjih
Večno polemični Pahor je s številnimi medijskimi nastopi predvsem Italijanom razkril nekatera zgodovinska dejstva o fašizmu, ki jih je Italija pred tem dolga leta pometala pod preprogo. Obenem je pisatelj kritičen tudi do slovenske zunanje politike - a predvsem je še vedno literat; doslej je napisal kar 30 knjig, med najodmevnejše pa še vedno sodi zgoraj omenjena Nekropola, v kateri je opisal svojo medvojno taboriščno izkušnjo.

Nekropola je lani dočakala tudi odrsko postavitev v režiji in priredbi Borisa Kobala. Po junijski premieri na Ljubljanskem gradu je bila na začetku decembra prikazana tudi na odrskih deskah tržaškega gledališča Verdi, kjer je slovenska beseda s to predstavo odmevala po več desetletjih.

Ugled v svetovnem merilu
Pahorjeva dela so bila prevedena v številne evropske in svetovne jezike, nazadnje tudi v ruščino. V Franciji, kjer je Pahor s svojimi deli zaslovel še prej kot v Italiji in Sloveniji, so mu podelili že tri častna priznanja. Na začetku letošnjega leta mu je Francoska republika podelila odlikovanje Legije časti. Lani sta ga med drugim odlikovali Avstrija (s častnim križcem za znanost in umetnost za poduk o fašizmu v nemščini) ter pokrajina Trst (za obravnavanje dramatičnih dogodkov 20. stoletja v literaturi).