Jelo Krečič pri promociji njenega prvenca, ki je pred kratkim izšel v angleščini, podpira mož Slavoj Žižek. Foto: Veleposlaništvo RS Washington
Jelo Krečič pri promociji njenega prvenca, ki je pred kratkim izšel v angleščini, podpira mož Slavoj Žižek. Foto: Veleposlaništvo RS Washington
Doktorica filozofije in novinarka Jela Krečič se je v literarne vode podala z romanesknim prvencem Ni druge, ki bi ga lahko označili za ljubezenski roman. Foto: Veleposlaništvo RS Washington

Roman, ki v angleščini nosi naslov None Like Her, je na začetku novembra izdala britanska založba Istros Books v sodelovanju s Peter Owen Publishers, prevedla pa ga je Olivie Hellewell. Že pred turnejo v ZDA je avtorica roman promovirala na dogodkih v Veliki Britaniji, in sicer v Londonu in Nottinghamu.

V četrtek je Jela Krečič knjigo najprej predstavila občinstvu v New Yorku, v knjigarni Community Bookstore v Brooklynu sta gostovala skupaj z možem, slavnim filozofom Slavojem Žižkom. V petek sta v sodelovanju z Inštitutom za evropske, ruske in evrazijske študije predavala na univerzi George Washington v Washingtonu, dogodek je potekal pod naslovom Komedija življenja, pogovor s Krečičevo pa je s provokativnimi vprašanji vodil kar Žižek sam. V soboto je novinarka pisateljica svojo prvo knjigo predstavila še v znani knjigarni Politics and Prose.

Pri pripravi dogodkov je slovensko veleposlaništvo v Washingtonu sodelovalo z založbo Beletrina, turnejo pa je finančno podprla Javna agencija za knjigo.

Jela Krečič (1979) je novinarka, kolumnistka in filozofinja. Leta 2009 je doktorirala iz filozofije pri Mladenu Dolarju, soustanovitelju slovenske lacanovske šole. Dela za slovenski časopis Delo, pri katerem je leta 2013 objavila ekskluzivni intervju z Julianom Assangeom. Poročena je s filozofom Slavojem Žižkom. Roman Ni druge je njen literarni prvenec.

Filozof in kulturni kritik Slavoj Žižek je na ljubljanski Filozofski fakulteti diplomiral iz filozofije in sociologije, na isti ustanovi pa še magistriral in doktoriral (1981). Drugič je doktoriral na temo psihoanalize v Parizu. Njegova področja delovanja so (lacanovska) psihoanaliza, politična filozofija in nemški idealizem. Kot raziskovalec je zaposlen na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kot redni profesor pa predava na "European Graduate School for Media & Communications" v Švici (Saas Fee), New Yorku in Nemčiji (Dresden). Kot gostujoči predavatelj sicer redno obiskuje tudi ZDA, v Washingtonu je nazadnje predaval oktobra lani.