Vest so sporočili po sestanku odbora fundacije, ki bedi nad zapuščino švedskega industrialca Alfreda Nobela, po katerem nagrade nosijo ime.

Na izbrani četrtek v oktobru Švedska akademija vsako leto razglasi dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Letos se vračamo k staremu scenariju – s to razliko, da bomo morda slišali dve imeni. Foto: AP

Da Nobelove nagrade za literaturo v letu 2018 ne bodo podelili, je Švedska akademija sklenila maja lani. Soočila se je namreč z obtožbami o spolnem napadu, ki ga je zagrešil fotograf Jean-Claude Arnault, mož ene od članic akademije, pisateljice Katarine Frostenson. Arnault je bil obtožen tudi, da je večkrat še pred uradno razglasitvijo širil vest o tem, kdo je dobitnik Nobelove nagrade.

Zaradi posilstva je bil Arnault obsojen na dve leti zapora. Po škandalu so sledili spori znotraj akademije, več članov jo je tudi zapustilo. Novembra so nato okrepili svoje vrste z novimi člani. Med odločevalce o najpomembnejši literarni nagradi na svetu so stopili pisateljica in prevajalka Gun-Britt Sundstrom, založnik Henrik Petersen in trije literarni kritiki: Mikaela Blomqvist, Rebecka Karde in Kristoffer Leandoer.

Člani akademije so bili do zdaj tradicionalno imenovani dosmrtno in status ohranili tudi, če v njej niso več delovali dejavno. Da bi akademija lahko nadaljevala svoje delo in si pridobila izgubljeno zaupanje, je švedski kralj spremenil statut akademije, ki zdaj omogoča, da člani lahko odstopijo in da jih nekdo zamenja.

Nobelove lavreate po navadi razglasijo oktobra. Leta 2017 je Nobelovo nagrado za literaturo prejel Kazuo Ishiguro.