Profesorica teologije na univerzi v Lundu Jayne Svenungsson je danes sporočila, da odstopa iz ustanove, ki podeljuje Nobelovo nagrado za literaturo. Foto: EPA
Profesorica teologije na univerzi v Lundu Jayne Svenungsson je danes sporočila, da odstopa iz ustanove, ki podeljuje Nobelovo nagrado za literaturo. Foto: EPA

Zdi se ji ironično, da se je akademiji pridružila – nasledila je pokojnega pisatelja Torgnyja Lindgrena – ravno ob izbruhu škandala, v središču katerega se je znašel francoski fotograf Jean-Claude Arnault, mož zdaj že nekdanje članice akademije, pisateljice Katarine Frostenson.

Oktobra so izvolili tri nove člane
V odstopni izjavi je Jayne Svenungsson dejala, da je v akademiji vztrajala toliko časa, da so lahko izglasovali nove člane. Oktobra so nato izvolili tri.

Švedski kralj spremenil statut akademije
Člani akademije so bili do zdaj tradicionalno imenovani dosmrtno ter status ohranili tudi, če v njej niso več delovali aktivno. Da bi akademija lahko nadaljevala svoje delo in si pridobila izgubljeno zaupanje, je švedski kralj spremenil statut akademije, ki zdaj omogoča, da člani lahko odstopijo in da jih nekdo zamenja.

Do izbruha škandala je Švedska akademija štela 18 članov, zaradi prepirov, kako ravnati ob obtožbah spolnega nadlegovanja in domnevnih kršitvah pravil o navzkrižju interesov, pa se jih je več umaknilo. Na začetku oktobra je bil vplivni član član stockholmske kulturne scene Arnault zaradi posilstva obsojen na dve leti zapora.

18 žensk ga je obtožilo nadlegovanja
Spomnimo. Švedski časopis Dagens Nyheter je novembra lani objavil izpovedi 18 žensk, ki so Arnaulta obtožile posilstva, spolnega napada ali nadlegovanja. Francoz je v preteklosti vodil prireditveni prostor, ki ga je sofinancirala Švedska akademija. Po razkritju je financiranje prekinila in najela odvetniško pisarno, ki naj bi preiskala škandal.

Nova akademija
Kot protest odločitvi akademije, da letos ne bo podelila Nobelove nagrade za književnost, je nastala Nova akademija, ki je svojo nagrado podelila pisateljici Maryse Conde, popisovalki kolonializma, ki prihaja z otoka Guadeloupe v Karibskem morju. Nagrada je vredna 100.000 evrov. Združenje ne namerava nadomestiti Švedske akademije ali z njo tekmovati, zato ga bodo po podelitvi nagrade 9. decembra razpustili.