Knjigarno so bombardirali 18. maja med 11-dnevnimi nemiri, med katerimi je umrlo več kot 250 ljudi v Gazi in 13 v Izraelu. Donacije za knjigarno Samirja Mansourja, ki je bila ena največjih v Gazi, prihajajo z vsega sveta. Za zdaj je zbranih več kot 200.000 ameriških dolarjev (okoli 168.000 evrov). Ljudje donirajo tudi knjige, ki se jih je do zdaj nabralo že več kot 10.000 izvodov.

Eden od prebivalcev Gaze, ki je pomagal pri reševanju vsaj nekaterih knjig izpod ruševin. Foto: AP
Eden od prebivalcev Gaze, ki je pomagal pri reševanju vsaj nekaterih knjig izpod ruševin. Foto: AP

Knjigarna, ki jo je pred 21 leti ustanovil Palestinec Mansour, je bila zelo priljubljena točka lokalne skupnosti in je vsebovala več 10.000 knjig v različnih jezikih – vse od filozofije in umetnostne zgodovine do leposlovja in otrokom namenjenih izdaj, piše The Guardian.

"Napad na znanje in pismenost te skupnosti"
Zbiranje sredstev sta ga zagnala odvetnika za človekove pravice Mahvish Rukhsana in Clive Stafford Smith. "Bombardiranje knjigarne Samirja Mansourja ni najhujša tragedija, ki je prizadela prebivalce Gaze – toda ta zračni napad je bil usmerjen v dostop do knjig. Šlo je za napad na znanje in pismenost te skupnosti. Samir je izgubil skoraj 100.000 knjig," je dejala Mahvish Rukhsana. "Vedela sem, da bodo financirali bolnišnice in ceste, vendar so sekundarne kulturne ustanove, kot so knjižnice, pogosto spregledane, a enako pomembne za skupnost," je še dodala odvetnica.

Tudi pomoč pri vzpostavitvi Kulturnega centra Gaze
Po njenih besedah si prizadevajo nadomestiti prav vse Mansourjeve knjige in obnoviti knjigarno. Prav tako mu želijo pomagati pri vzpostavitvi novega projekta – Kulturnega centra Gaze, ki bi bil nova sosednja knjižnica, v kateri bi bile knjige na voljo za brezplačno izposojo. V Mansourjevi trgovini so se "obiskovalci lahko zadrževali, pili čaj in brezplačno brali njegove knjige, kolikor dolgo so želeli, brez obveznosti nakupa ... Odločil se je, da bo uporabil vse rahlo obrabljene in nekaj novih knjig za vzpostavitev resnične knjižnice," je še dejala Mahvish Rukhsana.

Foto: AP
Foto: AP

Kot je zapisal Mansour za The Guardian, mu je "srce gorelo", ko je ugotovil, da so rakete zadele stavbo, v kateri je bila njegova trgovina. "Izraelski zračni napadi so bombardirali polovico stavbe, moja knjigarna pa je v drugi polovici. Želel sem si, da bi se ustavili ... Noge so me odvedle nekaj korakov naprej, proti knjigarni. Prišla je zadnja raketa in uničila stavbo. Ura je bila šest zjutraj. Nisem vedel, kaj naj storim. Med ruševinami sem začel iskati vse, kar je povezano z mojo knjižnico. Toda vse je bilo pod ruševinami," je zapisal Mansour o uničujočem bombardiranju.

Sorodna novica Komisarka ZN-a za človekove pravice: Napadi Izraela na Gazo morda vojni zločini

Eno uro je še iskal svoje knjige med ruševinami, medtem je skušal razumeti, kaj se je zgodilo. "Sedel sem in razmišljal, zakaj je bila moja trgovina bombardirana. V svojem življenju nisem objavil, napisal ali napadel nobene države ali osebe. Nisem širil sovraštva, temveč kulturo, znanost in ljubezen. Nisem našel odgovorov na svoja vprašanja," je še zapisal in dodal, da se je zaobljubil, da bo "vse znova obnovil, ne glede na to, kaj bo to zahtevalo od mene".

Dvigniti se kot feniks (dobesedno) iz pepela
Spletni prodajalec otroških knjig Books2Door iz Združenega kraljestva je kampanji za obnovo trgovine podaril 1000 knjig. Ustanovitelj Abdul Thadha je situacijo označil za uničujočo: "Brez kakršnega koli obotavljanja sem vedel, da lahko pomagamo. Pri zbiranju sredstev so nas prijazno obvestili, da je imel Samir raznoliko, eklektično zbirko, zato upamo, da smo se dobro odrezali."

Rukhsana in Stafford Smith sta dejala, da bodo donacije knjigarni pomagale, da se "dvigne kot feniks iz pepela". In dodala: "S tovrstno podporo zdaj potrebujemo le nekaj humanitarnega sodelovanja izraelskih oblasti in oblasti Gaze."