Foto:
Foto:
Tretja nominacija je Eriki Vouk prinesla nagrado.

Nagrado za najboljšo domačo pesniško zbirko, ki jo od leta 1997 podeljuje Mestna občina Celje, so Voukovi izročili na nocojšnji slovesnosti na celjskem Starem gradu. Nagrajenka je poleg denarne nagrade 700.000 tolarjev prejela še Veronikin zlatnik in listino mestne občine Celje.

Ob Voukovi so se za najvišje pesniško priznanje letos potegovali še Ivan Dobnik, Brane Mozetič, Erika Vouk, Jaka Košir in Andrej Medved.

Kakovost in pesniška vzdržljivost
Pesnica in prevajalka Erika Vouk je bila letos nominirana že tretjič zapored. Za Veronikino nagrado se je lani potegovala s pesniško zbirko Album. Predsednik žirije za podelitev nagrade pesnik Alojz Ihan je pojasnil, da tretja nominacija Voukove potrjuje njeno veliko pesniško produkcijo in kakovostno raven pisanja.

Žirija, ki sta jo ob Ihanu sestavljala še Darja Pavlič in Andrej Arko, je v utemeljitvi Veronikine nagrade zapisala, da poezijo Voukove odlikuje skrajna zgoščenost pesniškega izraza. Zaradi svoje zrele osebnostne suverenosti pesnica ne napiše niti verza več, kot je treba - vsako podobo opiše z eno jasno in izbrušeno potezo in nikoli negotovo ali z dvomom vase ne nalaga podobo na podobo.

Voukova že doslej uspešna
Pesnica je leta 2000 izdala pesniško zbirko Belo drevo, dve leti kasneje pa Opis slike, za katero je prejela Jenkovo nagrado - stanovsko nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjega leta. Letos zmagovito zbirko Valovanje je izdala mariborska založba Litera.

Veronikino nagrado so doslej prejeli Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komel ter Milan Dekleva.