Foto:
Foto:

Slovesna podelitev bo nocoj potekalo pod naslovom V mojem srcu sanjaš. Gre za verz iz zbirke Ivana Dobnika, enega izmed petih nominirancev. Ob Dobniku so se za najvišje pesniško priznanje potegovali še Brane Mozetič, Erika Vouk, Jaka Košir in Andrej Medved.

Pisan spremljevalni program
O najboljši pesniški zbirki je odločala žirija v sestavi: Alojz Ihan (predsednik), Darja Pavlič in Andrej Arko. Na slovenski podelitvi pa bodo sodelovali tudi Neža Maurer in zamejska pesnika Marko Kravos ter Andrej Kokot, predvajali pa bodo tudi film Potovka o ustvarjanju Neže Maurer. K letošnji prireditvi sodi tudi Prvi večer slovenske svetovne besede, ki poteka od 21. do 25. avgusta.

Od Iztoka Osojnika do Milana Dekleve
Žirija je v ožji izbor sicer uvrstila šest pesniških zbirk, vendar se je odločila nominirati le pet naslovov. Zanimivo je, da je pesnica Erika Vouk letos nominirana že tretjič zaporedoma. Lani je Veronikino nagrado prejel Milan Dekleva za zbirko V živi zob. Doslejšnji Veronikini lavreati so Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih ter Miklavž Komelj.