Prvi dobitnik Rožančeve nagrade je bil leta 1993 letošnji nominiranec Drago Jančar (na fotografiji), ki je nato nagrado prejel še dvakrat - leta 1995 in leta 2006. Foto: MMC RTV SLO
Prvi dobitnik Rožančeve nagrade je bil leta 1993 letošnji nominiranec Drago Jančar (na fotografiji), ki je nato nagrado prejel še dvakrat - leta 1995 in leta 2006. Foto: MMC RTV SLO
Lanska dobitnica Rožančeve nagrade je bila Ifigenija Simonović za zbirko esejev Konci in kraji. Foto: Mladinska knjiga

Žirija, ki ji predseduje Edvard Kovač, je med 15 esejističnimi knjigami, ki so se uvrstile med kandidatke za nagrado, izbrala štiri: knjigo S prsti in peto - O prostorih Aleša Štegra, knjigo Historia Magistra Mortis Iztoka Simonitija, zbirko Vrnitev k Itaki - Slovenci v procesih globalizacije Petra Kovačiča Peršina in Draga Jančarja, avtorja knjige Jakobova lestev.

Kot je Kovač povedal na novinarski konferenci, je vsem štirim nominirancem skupno, da se v svoji esejistiki posvečajo vprašanju potovanja. Jančar se v Jakobovi lestvi (založba Modrijan) poda na pot po slovenski družbeno-politični sceni, Šteger v knjigi S prsti in peto (Mladinska knjiga) potuje po prostorih, Kovačič Peršin je v Vrnitvi k Itaki (Društvo 2000) za svojo pot izbral današnje slovenstvo, Simoniti pa v knjigi Historia Magistra Mortis (Slovenska matica) potuje po različnih civilizacijah in kulturah.

Kdo se je s svojim pisanjem najbolj približal veličini Rožančevega esejističnega opisa, bo znano v četrtek ob 19.00 v Centru kulture Španski borci, kjer bo potekal tudi literarni večer z vsemi nominiranci. Nagrado bodo podelili v soboto ob 14.00 na Trubarjevi domačiji na Rašci.

80-letnica rojstva in 20-letnica smrti Rožanca
Ob 80-letnici rojstva in 20-letnici smrti Marjana Rožanca bodo ta teden potekale še številne druge prireditve, med drugim bo v sredo ob 18.00 v spominski sobi Marjana Rožanca v Knjižnici Komen literarni večer, posvečen njegovemu delu. Odlomke iz njegove esejistike in proze bosta interpretirali Manca Košir in lanska Rožančeva nagrajenka Ifigenija Simonović.

Rožančevi obletnici je pospremila tudi izdaja dveh knjig. V zbirki Beletrina Študentske založbe je izšla Maša dvajsetega stoletja, ki prinaša izbor Rožančevih esejev in proznih odlomkov na temo športa. Rožanc je bil velik ljubitelj športa, sploh kolektivnega, pri katerem se, kot je njegovo misel povzela Manca Košir, zgodi erotika. Izbor in predgovor h knjigi je prispeval Tomo Virk.

Mladinska knjiga se je Rožancu v zbirki Kondor poklonila z izbrano kratko prozo Rdeči zajčki. Po besedah avtorja izbora in spremne besede Urbana Vovka je knjiga jasen dokaz, kako je Rožanc življenje prepletal z literaturo, ki sega od socialnega realizma, modernega romana do sodobnosti.

Nagrado Marjana Rožanca za najboljšo esejistično zbirko podeljujejo od leta 1993. Najprej sta jo podeljevala založba Mihelač in časnik Dnevnik, leta 1998 pa je organizacijo, zagotavljanje sredstev ter imenovanje in usklajevanje dela žirije prevzel Sklad Marjana Rožanca, ki sta ga leta 1998 ustanovili založbi Nova revija in Mihelač.