Prijave za najboljše knjige prepuščajo javnosti, poroča britanski The Guardian.

Festival so do zdaj izvedli na tridesetih lokacijah po vsem svetu. Foto: EPA
Festival so do zdaj izvedli na tridesetih lokacijah po vsem svetu. Foto: EPA

Festival Hay, valižansko naslovljen Gŵyl Y Gelli, vsakoletno poteka v kraju Hay-on-Wye v Walesu. Traja približno deset dni v maju in juniju. Odkar so ga leta 1988 zasnovali Norman, Rhoda in Peter Florence, je postal pomemben in množično obiskan festival v britanskem kulturnem prostoru.

Festival so do zdaj izvedli na tridesetih lokacijah po vsem svetu – od zgodovinskega mesta Cartagena v Kolumbiji do mest v Peruju, Mehiki, Španiji in ZDA. "V preteklem letu si je festival prislužil 1,5 milijona spletnih obiskov in presegel milijon ogledov dogodkov na spletu, medtem ko se je število sledilcev na družbenih omrežjih povzpelo na 330.000, kar ga uvršča med najodmevnejše literarne dogodke na svetu," opisujejo na spletni strani Evrovizije.

Evrovizijsko knjižno tekmovanje, ki ga bo Hay gostil, bo zmagovalce razglasilo junija. Na festivalski okrogli mizi bodo ob tem razpravljali o knjigah, ki predstavljajo 37 držav, ki vsako leto sodelujejo na priljubljenem glasbenem tekmovanju. Ljudi ob tem prosijo, da na festival Hay pošljejo naslove iz najljubših leposlovnih del iz katere koli države, ki izpolnjuje pogoje. Predlogi so lahko iz katerega koli žanra in jezika, vendar morajo biti prvič izdani v letih od začetka Evrovizije, kar je od leta 1956 dalje.

Komisija bo o končnem izboru knjig razpravljala na prireditvi 2. junija
Vsi, ki bodo nominirali najljubšo knjigo, bodo vključeni v žreb za knjižne nagrade in brezplačno naročnino na festivalski arhiv digitalnih vsebin Hay Player, so sporočili organizatorji. Končni izbor ene knjige iz vsake države bo opravila strokovna komisija, rezultat pa bo "ambiciozen bralni seznam" knjig, ki bodo "navdihnile, učile in zabavale". Komisija bo o izboru razpravljala na prireditvi 2. junija, med festivalom pa bodo na voljo digitalne vsebine o izbranih knjigah.

Foto: EPA
Foto: EPA

Direktorica festivala Hay Julie Finch pravi, da je cilj tekmovanja "proslaviti vlogo literature pri ustvarjanju razumevanja in empatije po vsem svetu". "V središču tega sta raznolikost in demokracija, kjer lahko kdor koli kjer koli poda predlog o knjigi," je dodala Finch. "To je demokratičen proces, ni proces, ki smo ga kurirali, zato ga sprejmimo. Ta svoboda glasu in izbire sta ključnega pomena in bolj kot se lahko na ta način odpremo občinstvu, večja je verjetnost, da bodo ljudje brali, pisali, uživali, poslušali, nastopali ... in pravzaprav je to tisto, za kar gre."

Martin Österdahl, izvršni producent pesmi Evrovizije, je ob tem dejal, da je tekmovanje "vedno imelo v središču pripovedovanje zgodb in predstavljanje najboljših talentov iz vse Evrope in zunaj nje".

Kot je znano, se je letošnja Evrovizija končala z zmago ukrajinske zasedbe Kaluš Orkestra, a so se pri Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) zaradi razmer v Ukrajini odločili, da bo tekmovanje prihodnje leto gostila drugouvrščena država, Združeno kraljestvo.

Evrovizijska karavana bo tako na začetku maja prihodnje leto zasedla domače mesto Beatlov, Liverpool. Med 37 državami, ki so potrdile udeležbo, je tudi Slovenija. Zastopali jo bodo člani zasedbe Joker Out.