Salman Rushdie je vso desetletje po izrečeni fatvi preživel pod policijskim varstvom in se do danes vsaj šestdesetkrat preselil, a se je v zadnjih letih gibal svobodno. Foto: AP
Salman Rushdie je vso desetletje po izrečeni fatvi preživel pod policijskim varstvom in se do danes vsaj šestdesetkrat preselil, a se je v zadnjih letih gibal svobodno. Foto: AP

"Kategorično zanikamo kakršno koli povezavo z napadom," je danes v prvem uradnem odzivu Teherana na napad na pisatelja dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva in dodal, da se je "Salman Rushdie z žalitvijo svetih zadev islama izpostavil jezi in besu ljudi". Z zunanjega ministrstva so sporočili še, da je pisatelj s svojim delom, ki je izšlo septembra 1988, užalil več kot milijardo in pol ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica Svet o Rushdieju: "Zgled vsem, ki se borijo proti mračnjaštvu in zlorabi vere v politične namene"

Napadalec se je izrekel za nedolžnega
75-letnega Rushdieja je na odru med govorom v mestu Chautauqua v ameriški zvezni državi New York napadalec Hadi Matar iz New Jerseyja večkrat zabodel. Po napadu so ga operirali v bolnišnici v mestu Erie v Pensilvaniji, njegov agent Andrew Wylie pa je sporočil, da bo pisatelj najverjetneje izgubil eno oko, poškodovano je bilo tudi živčevje v eni roki in jetra. V soboto so ga odklopili z medicinskega ventilatorja in diha sam, prav tako lahko govori.

24-letni Matar, ki je v soboto stopil pred sodnika, se je prek odvetnika izrekel za nedolžnega, na zaslišanju pa je ves čas molčal. Rushdija naj bi zabodel najmanj desetkrat. Preiskovalci so ga obtožili poskusa umora druge stopnje, za kar mu po zakonih zvezne države New York grozi do 25 let zapora, je poročal Guardian.

Hadi Matar ostaja v priporu brez možnosti plačila varščine. Foto: AP
Hadi Matar ostaja v priporu brez možnosti plačila varščine. Foto: AP

Obtožen je tudi fizičnega napada druge stopnje, potem ko je na odru napadel tudi vodjo Chautauqua Institution Henryja Reesa, ki je utrpel lažjo poškodbo obraza. Policija doslej ni sporočila, kaj je bil motiv dejanja, prav tako niso sporočili drugih podrobnosti o napadalcu.

Sorodna novica Salman Rushdie: "Imamo, kar si drugi želijo, in ne pustimo si tega vzeti."

Naslajanje iranskih državnih medijev
Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v nedeljo dejal, da so se iranski državni mediji nad napadom naslajali, kar je označil za zavržno, še poroča AFP.

Ajatola Ruholah Musavi Homeini, ki je leta 1989 na Rushdijevo glavo razpisal fatvo in ga s tem obsodil na smrt, je nato še istega leta umrl. Iranska vlada je sicer fatvo uradno nehala podpirati leta 1998, v zadnjih letih se je pisatelj gibal svobodno. Vendar se s tem ni končala gonja proti njemu, saj je denimo leta 2016 okoli 40 iranskih državnih medijev sporočilo, da so pripravljeni prispevati več kot pol milijona evrov kot nagrado za Rushdiejevo glavo.

Iran zanika povezavo z Rushdiejevim napadalcem