Italija bo letošnja častna gostja Frankfurtskega knjižnega pod geslom Zakoreninjeni v prihodnosti. A na njem očitno ne bo uveljavljenega in kritičnega pisatelja iz Neaplja Roberta Saviana. Foto: EPA
Italija bo letošnja častna gostja Frankfurtskega knjižnega pod geslom Zakoreninjeni v prihodnosti. A na njem očitno ne bo uveljavljenega in kritičnega pisatelja iz Neaplja Roberta Saviana. Foto: EPA

Italija bo leto dni za Slovenijo častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma. Na Apeninskem polotoku so minuli mesec razkrili seznam povabljenih pisateljev, ki bodo izpostavljeni na sejmu, a se je pri imenovanju razvnela razprava o vplivu politike na imenovanje povabljencev.

Sorodna novica "Slovenski organi so morali vedeti, da je italijanska mafija v državi"

Odmeva namreč, da na seznamu sto italijanskih avtorjev, ki bodo sodelovali na letošnjem sejmu, ni do mafije in sedanje italijanske desne vlade kritičnega avtorja Roberta Saviana. Svetovno znani avtor Gomore že 18 let zaradi groženj mafije živi pod policijsko zaščito. Pogosto žalitve na njegov račun v Italiji izrekajo tudi predstavniki politične desnice.

Saviano: "Vlada poskuša ustrahovati tiste, ki razkrivajo njene laži"
Oktobra lani je bil Saviano obsojen na tisoč evrov globe zaradi razžalitve premierke Giorgie Meloni. Neapeljčan je v pogovorni oddaji leta 2020 Meloni kot takrat še vodjo desničarske stranke Bratje Italije zaradi njenih stališč do priseljencev večkrat označil za barabo (bastarda). Vodja italijanskega programa častnega gostovanja, televizijski novinar Mauro Mazza, ki ga je imenovala italijanska vlada, je pred slabim mesecem dni utemeljil, da v primeru Saviana in Frankfurtskega knjižnega sejma ne gre za diskriminacijo. Po njegovih besedah je, kot je poročala avstrijska tiskovna agencija APA, pomembneje "dati prostor avtorjem, ki ga v preteklosti niso dobili".

Sorodna novica Saviano mora italijanski premierki plačati tisoč evrov, ker jo je javno označil za barabo

Kritično so se odzvali mnogi italijanski pisatelji
Zaradi tega, ker Saviana ni na seznamu za FKS, so se po poročanju nemškega časopisa Die Tageszeitung odzvali številni italijanski avtorji in izrazili solidarnost z avtorjem Gomore, ki velja tudi za najbolj politično izpostavljenega levo usmerjenega italijanskega avtorja. Znani italijanski književnik Sandro Veronesi je protestno zapustil delegacijo, ki bo Italijo zastopala na sejmu. "Neumni in smešni razlogi, s katerimi je Mazza upravičil izključitev Roberta Saviana, mi ne dovolijo, da bi sprejel povabilo," je v odzivu sporočil Veronesi, dvakratni dobitnik najpomembnejše italijanske literarne nagrade strega. Kot je še dejal, gre za "vmešavanje" italijanske premierke Meloni in njenih najbližjih zaupnikov v odločitve, "ki ne bi smele temeljiti na politični logiki".

Italijanski pisatelj Paolo Giordano se je javno vprašal: "Kako je nekdo sploh lahko dobil idejo, da (Saviana) ne bi povabili v italijansko delegacijo?" Nekdanji direktor torinskega knjižnega sejma in italijanski pisatelj Nicola Lagioia pa je menil, da avtorje, kot je Saviano, v Frankfurt "niso povabili zaradi maščevanja vlade". V Italiji se je razprava med vlado in intelektualci po navedbah nemškega Die Tageszeitung že zdavnaj spremenila v nekakšno kampanjo proti kritičnim stališčem. Na televiziji in drugih pomembnih javnih dogodkih tako pogosto ni mesta za kritične glasove.

Sorodna novica Zaradi nepotizma je odstopil italijanski komisar za Frankfurtski knjižni sejem 2024

Že lani odmevala odpoved vabila pisatelju Carlu Rovelliju
Zaradi očitkov o nepotizmu je že lani odstopil Ricardo Franco Levi, italijanski izredni komisar za Frankfurtski knjižni sejem 2024, saj je pogodbo za komuniciranje z javnostjo o sejmu sklenil z belgijskim podjetjem, za katero dela tudi njegov sin. Že pred tem se je Levi po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa znašel v neprijetnem položaju, ker je vabilo na sejem odpovedal pisatelju Carlu Rovelliju, ko je ta italijanskega obrambnega ministra Guida Crosetta obtožil vojnega hujskaštva v povezavi z vojno v Ukrajini. Po velikem razburjenju v javnosti zaradi prepovedi jo je nato Levi preklical.

Prav tako so razkrili, da bo italijanski paviljon zasnovan tako, da spominja na italijansko piazzo, na katero bodo vabili sejemske obiskovalce, so zapisali v sporočilu za javnost. Direktor sejma Juergen Boos je ob predstavitvi programa Italije na sejmu navedel, da je v nemščini po letu 2018, ko je bila podpisana pogodba o častnem gostovanju Italije, izšlo že več kot 150 novih italijanskih del, seznam pa se še podaljšuje.