Jože Plečnik - v Ljubljani in Sloveniji - knjižna izdaja, ki Plečnika predstavlja v jedrnati in vsem razumljivi govorici. Foto: Emka
Jože Plečnik - v Ljubljani in Sloveniji - knjižna izdaja, ki Plečnika predstavlja v jedrnati in vsem razumljivi govorici. Foto: Emka
Edvard Ravnikar: Moderna galerija
Decembra bomo zaznamovali 100. obletnico rojstva Edvarda Ravnikarja. Foto: Metka Pretnar/Arhitekturni vodnik

Cankarjeva založba je na trg poslala knjigo Jože Plečnik - v Ljubljani in Sloveniji, žepni vodnik, ki izpostavlja 30 pomembnih del arhitekta Jožeta Plečnika. Ob 50. obletnici Plečnikove smrti smo tako dobili knjigo, ki ključna mojstrova dela predstavlja v jedrnati in tudi tistim, katerih znanje o arhitekturi ni prav zajetno, razumljivi govorici. Odlika nove knjige je tudi to, da je izšla v angleškem in italijanskem jeziku in je novo sredstvo za predstavljanje Plečnika tujini.

Izpeljava velikopoteznejšega projekta
Priprava žepne knjižice Jože Plečnik - v Ljubljani in Sloveniji je nadaljevanje obsežnejšega projekta Cankarjeve založbe, ki je porodila veliko monografijo Jože Plečnik - Dunaj - Praga - Ljubljana avtorjev Andreja Hrauskega, Janeza Koželja in Damjana Prelovška. Vsa tokrat izbrana Plečnikova dela so namreč predstavljena tudi v izčrpni monografiji, vendar pa so tam obravnavana veliko bolj podrobno in strokovno. Besedila in fotografsko gradivo spremljajo tudi zemljevidi z označenimi objekti in druge praktične informacije.

Izid knjige Jože Plečnik - v Ljubljani in Sloveniji je še ena od potez, s katerimi se Slovenci letos spominjamo našega največjega arhitekta prve polovice 20. stoletja. Ob tem lahko že začnemo ugibati, ali bomo kmalu dobili tudi novo knjižno izdajo, posvečeno arhitektu, ki je na mestu najbolj cenjenega slovenskega arhitekta nasledil Plečnika. Gre za Edvarda Ravnikarja, največjega slovenskega mojstra modernizma v arhitekturi, čigar 100. obletnico rojstva bomo praznovali 4. decembra letos.