Naslovnica, s katero se je satirični tednik Charlie Hebdo odzval na januarski teroristični napad. V rokah jo drži Luz, ki jo je tudi ustvaril. Foto: Reuters
Naslovnica, s katero se je satirični tednik Charlie Hebdo odzval na januarski teroristični napad. V rokah jo drži Luz, ki jo je tudi ustvaril. Foto: Reuters
Februarja je nekdanji urednik revije Philippe Val komentiral, da se - v novem, vsesplošnem ozračju strahu in samocenzure - boji za preživetje revije. Foto: Reuters

V intervjuju za francosko revijo Les Inrockuptibles je Renald Luzier precej nedvoumno povedal, da ga karikature preroka Mohameda "ne zanimajo več".

7. januarja letos, ko sta dva oborožena islamista vdrla v redakcijo satirične revije Charlie Hebdo v Parizu, je pod njunimi streli padlo 12 ljudi. Po napadu je svet solidarnost s Parizom in obsojanje napada strnil v sloga Je suis Charlie. Le pičlih nekaj dni po napadu je preživelo osebje revijo sestavilo uporno novo številko; za naslovnico je Luz narisal jokajočega Preroka, ki v rokah drži napis Je suis Charlie; nad njim je naslov sporočal: Vse je odpuščeno. Kakršne koli slikovne upodobitve Mohameda so v nasprotju z verovanjem večine muslimanov.

Naveličan
Po januarskem napadu je naklada revije, ki je prej izhajala v približno 60 tisoč izvodih, narasla na osem milijonov. "Naveličal sem se risanja Mohameda, tako kot sem se naveličal Sarkozyja. Ne nameravam ju risati vse življenje," je Luz povedal o zdaj že slavni januarski naslovnici.

Luz bo sicer v kratkem izdal knjigo svojih stripov, ki jo je naslovil Katarza; v delu je našel uteho po smrti svojih kolegov, pravi.

Satirični tednik Charlie Hebdo je v preteklosti seveda že večkrat dvigoval prah s svojimi zafrkljivimi slikovnimi interpretacijami političnih in drugih aktualnih dogodkov. Tarča manjšega napada - prav tako zaradi objave karikatur Mohameda - je bil že leta 2011.

Kako bodo uporabili presežek sredstev?
Revija, ki je včasih komajda shajala iz meseca v mesec, se zdaj lahko opre na milijone evrske podpore. Ta nova finančna situacija pa je seveda sprožila vprašanja o vsebinskih smernicah za prihodnost. "Je Charlie sploh še politična revija? Lahko postane novičarski časopis?" se v omenjenem intervjuju sprašuje Luz. Nov format je uredništvo napovedalo za september, a kaj dosti drugega za zdaj še ni znano.

Kakšna samocenzura neki
Februarja je nekdanji urednik revije Philippe Val komentiral, da se - v novem, vsesplošnem ozračju strahu in samocenzure - boji za preživetje revije. Ko so pri Inrocksu Luza prosili za komentar teh besed, se je odzval ogorčeno: "Ni več del Charlieja. Samo del njegove zgodovine je." Vztraja tudi, da "teroristi niso zmagali". "Bodo pa zmagali, če se bo Francija še naprej bala."