Med nominiranimi naslovi so tudi Zverinice iz Rezije v stripu, ki jih je izdal Stripburger, pod njih pa se podpisujejo Kaja Avberšek, David Krančan in Andrej Štular. Foto: Stripburger
Med nominiranimi naslovi so tudi Zverinice iz Rezije v stripu, ki jih je izdal Stripburger, pod njih pa se podpisujejo Kaja Avberšek, David Krančan in Andrej Štular. Foto: Stripburger
Ljubimca z Vošnjakove ulice
Pri knjigi leta gre za novo nagrado, ki je hkrati prva slovenska nagrada, ki ocenjuje knjigo kot celoto, saj združuje strokovnost in priljubljenost ter sprejema dvojnost knjižne forme. Lanska zmagovalka je knjiga Ljubimca z Vošnjakove ulice - ljubezenska korespondenca Karla Destovnika - Kajuha in Silve Ponikvar. Foto: Mladinska knjiga

Za nagrado so nominirani naslednji naslovi: delo Janeza Bitenca Metuljček cekinček z besedili, notami in zgoščenko, knjiga Samire Kentrić Balkanalije, Stoletje plakata avtorice Cvetke Požar ter deli, ki jih podpisuje več avtorjev: Zverinice iz Rezije v stripu in Kuhinja v dvoje.

Lani je nagrado prejela knjiga Ljubimca z Vošnjakove ulice - ljubezenska korespondenca Karla Destovnika - Kajuha in Silve Ponikvar.

Več kot vsota sestavnih delov
Za zmago ne zadostuje, da je knjiga zgolj odlično napisana, mojstrsko oblikovana, ambiciozno založniško zasnovana in plasirana. Ponujati mora namreč tudi celoto, ki je v svoji sintezi pomemben kulturni dosežek in kot taka bogatiti pojmovanje knjige ter biti v ponos založniški stroki. Žirijo tudi letos sestavljajo Boštjan Tadel (predsednik), Roman Uranjek, Alenka Vesenjak, Vlasta Vičič in Petra Vidali.

Nagrada za knjigo leta je prva slovenska nagrada, ki ocenjuje knjigo kot celoto. Žirija upošteva vse žanre in ocenjuje tako vsebino kot formo, jezik, urednikovanje in tisk, ki združuje strokovnost in priljubljenost. O zmagovalki pa na koncu z glasovnicami odločijo obiskovalci knjižnega sejma.

Pesmice za otroke in stripi (za odrasle)
Posamezni naslovi Bitenčevih pesmic, zbranih v knjigi Metuljček cekinček, ki je izšla pri Mladinski knjigi, kažejo, da gre za pomemben spomenik tega izjemnega, zaradi svojega nagovora najmlajših tako rekoč protokulturnega opusa, ki bo v prihodnjih desetletjih gotovo privlačen preizkusni kamen založniške inovativnosti.

Zverinice iz Rezije, trije stripi Kaje Avberšek, Davida Krančana in Andreja Štularja, ki jih je izdal Stripburger, in Balkanalije, ki jih je izdala Beletrina, ponujajo intenziven preplet kulturne dediščine, aktualnega dogajanja, predvsem pa dodelanega in izjemno koordiniranega vizualnega ter literarnega jezika, meni žirija.

Sozaložništvo in samozaložništvo
V sozaložništvu Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter Studie humanitatis je izšlo delo Stoletje plakata: Plakat 20. stoletja na Slovenskem. Gre za monografijo, ki s tehtnim znanstvenim pristopom, obenem pa z ambiciozno likovno govorico predstavlja izjemno pomemben del polpretekle kulturne zgodovine Slovencev.

Kuhinja v dvoje (samozaložba Jan Valena, Andrej Valena in Anja Maležič z Ožbejem Peterletom in Petrom Valeno) je poklon samozaložništvu, ki je v obliki poročnega darila proizvedlo zelo lep izdelek ter s tem dalo knjigi privlačno priznanje kot predmetu s trajno vrednostjo tudi v času hitrih rešitev in trenutnih potrditev.

Še knjige onkraj papirja
Portal za knjižno izposojo Biblos je prejemnik posebnega priznanja za e-založništvo, saj predstavlja koristno platformo za branje v elektronskih formatih. Pomemben vidik portala je povečana dostopnost knjig za tiste, ki težje pridejo do knjižnic, je svojo odločitev utemeljila žirija. Na lanskem sejmu so posebno priznanje za elektronsko knjigo namenili Portalu Fran - Slovarji Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Letošnji knjižni sejem bo potekal med 25. in 29. novembrom, tokratna država v fokusu pa bo Francija.