Peterica pesniških zbirk, nominiranih za letošnjo Veronikino nagrado. Foto: MMC RTV SLO
Peterica pesniških zbirk, nominiranih za letošnjo Veronikino nagrado. Foto: MMC RTV SLO

Letošnja žirija v sestavi Lara Paukovič (predsednica), lanska prejemnica Veronikine nagrade Tina Kozin in Alen Albin Širca je nominirance izbrala izmed več kot 200 prebranih pesniških zbirk, ki so izšle med junijem 2021 in majem 2022.

Sorodna novica Kristina Kočan: Selišča

Selišča (Litera, 2021), pesniška zbirka Kristine Kočan, v slovenskem prostoru izvirno raziskuje prostor poezije narave, ki ni v ničemer romantizirana ali sentimentalizirana. Po mnenju žirije meditativno intonirana zbirka "povrhu vpeljuje izjemno precizno, 'dvosmerno' kompozicijo verza, ki bralca popelje v izrazito odprt tekst, v katerem sta njegovi domačnost in gotovost hipoma 'razseljeni'".

Sorodna novica Nataša Velikonja: Prostor sred križišč

Nataša Velikonja v zbirki Prostor sred križišč (Škuc, 2021) z mojstrskim obvladovanjem pesniškega jezika, natančno razporeditvijo pesmi, s tehtnimi in nenaivnimi eksistencialnimi vprašanji intimistično tematiko povzdigne na raven univerzalnosti, kjer se pokaže ne le njena vznemirljivost za vsakega posameznika, pač pa tudi njena vpetost v družbeno, "ki nas v našem tukaj in zdaj vedno neizogibno določa", je mogoče prebrati v obrazložitvi.

Sorodna novica Milan Jesih: Namreč

Pesniška zbirka Namreč (Beletrina, 2021) Milana Jesiha "je praznik ustvarjalnosti, bogata, nebrzdana paleta brezmejnih – tako hudomušnih kot melanholičnih – pesniških podob iz različnih časov, koncev in krajev, mojstrsko ujetih v jambske štirivrstičnice; a četudi zamejene s strukturo, se nikakor ne omejujejo z vsebino in izrazjem. Milan Jesih ponovno dokazuje, da ostaja v izjemni pesniški kondiciji", je zapisala žirija. Avtor je sicer tudi prejemnik lanskega zlatnika poezije.

Sorodna novica Ana Svetel: Marmor

Po oceni žirije se zbirka Marmor (Beletrina, 2022) Ane Svetel ponaša s spontano igrivostjo, iskrenostjo in vitalizmom, pa tudi s kompleksnostjo in zrelostjo. Avtorica je glede na utemeljitev "prepričljivo nadgradila prepoznaven pesniški jezik iz svojega prvenca in pri tem ohranila izostreno oko za vsakdanje malenkosti in lepote – s presežnima tankočutnostjo in milino, ki lirski subjektki omogočata, da pogleda tudi onkraj drobnih intimnih okruškov lastnega sveta".

Sorodna novica Jernej Županič: Orodje za razgradnjo imperija

Orodje za razgradnjo imperija (LUD Literatura, 2021), druga pesniška zbirka Jerneja Županiča, je pretanjena in prevejana poezija igre jezika, ki s svojimi na videz avtomatičnimi asociacijami razgrajuje sleherni jaz, tako avtorjev kot bralčev. "Gre za eno izmed tistih redkih vrst 'objektivistične' poezije, ki takoj osvojijo s svojo jezikovno svežino, drznostjo in prodornostjo – predvsem pa s humorjem," je zapisala žirija v utemeljitvi.

Na podelitvi Veronikine nagrade bodo hkrati z zlatnikom poezije za življenjsko delo nagradili Iztoka Osojnika in podelili malo Veroniko za najboljšo dijaško pesem, ki jo letos prejme Ela Potočnik, so sporočili iz Hiše kulture Celje.