Knjige
Boris A. Novak
Ep je bil kot najstarejša oblika pripovedovanja zgodb za Borisa A. Novaka poseben izziv, saj je le z ritmom epa lahko upesnil intimno zgodovino svojih prednikov in hkrati naslikal svojevrsten portret preteklega časa, predvsem 20. stoletja. Foto: Založba Goga
Boris A. Novak
Boris A. Novak je za Vrata nepovrata letos dobil tudi Veronikino nagrado za poezijo. Na fotografiji z nagrado knjiga leta. Foto: Založba Goga
Štefan Vevar
V Klubu Cankarjevega doma se bo s pogovorom s koroško pisateljico in pesnico Majo Haderlap ter prevajalcem iz nemščine v slovenščino Štefanom Vevarjem nocoj sklenil 33. Slovenski knjižni sejem. Na prireditvi bodo Vevarju podelili prvo slovensko-nemško prevajalsko nagrado Fabjana Hafnerja, ki jo podeljuje Goethe institut Ljubljana. Foto: BoBo

Dodaj v

Knjiga leta je "prvi pravi epos v slovenski književnosti", Vrata nepovrata

Glavna nagrada Slovenskega knjižnega sejma je podeljena
26. november 2017 ob 13:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V sklopu 33. Slovenskega knjižnega sejma so veliko nagrado za knjigo leta 2017 podelili eposu Vrata nepovrata; monumentalni projekt Borisa A. Novaka, ki je med letošnjimi predlogi najbolj prepričal občinstvo.

Posebno priznanje za dosežke na področju elektronskega založništva pa je žirija za nagrado podelila spletni strani LUD Literatura.

Poleg Novakovega eposa so bila na predlog strokovne žirije, ki ji je predsedoval Stojan Pelko, v igri za nagrado knjiga leta letos še dela Skozi oči prekariata: Brez konsenza Črta Poglajena, Samoumevni svet Mihe Blažiča – N'toka, Večni arhitekt: Življenje in delo Jožeta Plečnika Noaha Charneyja ter Šepetanje Tomaža Šalamuna in Metke Krašovec.

Preberite recenzije vseh treh knjig eposa Vrata nepovrata:

1. Zemljevidi domotožja

2. Čas očetov

3. Bivališča duš


Na koncu ima zadnjo besedo na sejmu vendarle občinstvo, ki je med za nagrado predlaganimi knjigami največ glasov namenilo Novakovemu eposu Vrata nepovrata, izdanim pod okriljem Založbe Goga. Nagrajenca je razglasil predsednik velike nagrade SKS-a Luka Novak.

"Dantejevska sinteza", ki je nastajala 20 let
"Vrata nepovrata je prvi slovenski ep, ki obsega 2300 knjižnih strani in okrog 40.000 verzov in ga je pesniški klasik Novak pisal več kot 20 let. Prva knjiga nosi naslov Zemljevidi domotožja, druga Čas očetov, tretja, ki je izšla v letu 2017, pa Bivališča duš. Ta je sinteza celote in sklepno nadaljevanje prvih dveh, z elegičnimi toni, ki prehajajo v apokaliptično videnje sveta, v katerem živimo,"
so sporočili s Slovenskega knjižnega sejma.

Spomnili so, da je komisija za podelitev letošnje Veronikine nagrade zapisala, da je Novak z epom ustvaril "dantejevsko sintezo" pekla in nebes modernega časa. Vrata nepovrata so nedvomno edinstvena v moderni slovenski književnosti in pesnikov mojstrski opus. Podobe na naslovnicah treh del je prispevala letošnja Prešernova nagrajenka, slikarka Metka Krašovec.


Spletno zbirališče ljubiteljev literature

Posebno priznanje za dosežke na področju elektronskega založništva in/ali popularizacije knjige pa je žirija namenila spletni strani LUD Literatura. Kot so sporočili s SKS-a je spletna stran LUD Literatura vse prej kot le spletna oblika tiskane revije: "Odlikuje je dnevna ažurnost esejističnih prispevkov, izjemno širok krog sodelavk in sodelavcev, predvsem pa prepoznavno kritičen slog knjižnih recenzij, ki očitno predanost literaturi nikoli ne žrtvuje poceni promocijskim tekstom. Tako se skozi čas oblikujeta kritiški aparat in prizadevna ekipa, ki si ju zlahka predstavljamo združena tudi v spoprijemu s kakšnim novim izzivom tako v elektronskem založništvu kot v popularizaciji knjige."

Sejem bo vrata za obiskovalce uradno zaprl danes ob 18.00, svečani zaključek pa bo v Klubu Cankarjevega doma, kjer bo na sporedu pogovor z avtorico Majo Haderlap ter Štefanom Vevarjem, prvim dobitnikom slovensko-nemške prevajalske nagrade Fabjana Hafnerja, ki jo podeljuje Goethe institut Ljubljana.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
RibičIČ
# 26.11.2017 ob 14:33
@ sisoruen

Pa lahko podaš mnenje o razmerju med formo in vsebino po pol prebrane strani?

Sicer pa ja, B.A.N je predvsem ljubitelj forme.
sisoruen
# 26.11.2017 ob 14:10
"Vrata nepovrata je prvi slovenski ep, ki obsega 2300 knjižnih strani"

Tale zadeva je šolski primer zmage forme nad vsebino. Vsakemu, ki mu je uspelo prebrodit teh 2300 strani dolgočasja si zasluži penzijo, pa tudi če nima enega dneva delovne dobe. :D Jaz sem knjigo odložil po pol prebrane strani.
akasa70
# 26.11.2017 ob 15:42
@ ribičIČ
Ne vem, če je res tako. Novak je vedno poudarjal, da pomen zveni in zven pomeni, kar predstavlja ravnovesje med formo in vsebino. Ne bi mogla reči, da je pristaš le enega. Vsak pesnik balansira med tem dvojim. Eni bolj, drugi manj uspešno.
hehet
# 26.11.2017 ob 15:04
Če si pogledate predloge strokovne režije (in ime predsednika), vam bo takoj jasno, kaj se dogaja s kulturo v Sloveniji. Čez nekaj let bomo pogledali nazaj in se čudili, kako to, da smemo brati samo še knjige ZL aktivistov.
RibičIČ
# 26.11.2017 ob 15:49
@ akasa70

Ja, se deloma strinjam. Iz mojega komentarja lahko črtaš "predvsem". Nisem ga hotel obdolžiti zgolj nekega larpurlartizma forme. Je eden redkih sodobnih pisateljev, ki spoštuje formo, kar osebno cenim. Tega dela pa še nisem prebral, tako da vsebine ne bom komentiral :)
primus90
# 27.11.2017 ob 13:20
Knjige sicer še nisem imel v rokah, vendar sem iz več komentarjev in najmanj ene kritike razbral, da Novaku ta epos preprosto ni uspel. Upam sicer, da bodoči pesniki ne bodo vzeli njegovega poraza kot razkritje, da v 21. st. res ni mogoče napisati kaj daljšega od grafita, kar bi kljub temu bilo glas dobe; tudi ep je očitno treba spet izumiti. Novaku se gotovo pozna, da se tudi teoretično ukvarja s poezijo, nasploh se mi zdi, da pozna teorijo veliko bolje kot prakso pesništva. Vsak pesnik seveda vse naučeno enkrat enklatantno zavrže, da začne ustvarjati, morda njemu to ni čisto uspelo.
gomro
# 27.11.2017 ob 12:46
Žal moram biti proti, čeprav po svoje vse razumem. Epos, nekaj,
prvič, zgodovina, spominjanje, zgodba, forma, lep paketek, božanske
slikice. Ampak to ni to. Tega se dejansko ne da brati kot poezijo,
kajšele ep, to je osebno izpovedno časnikarstvo, se opravičujem.
Začel sem in odnehal, na trideseti strani. Potem sem samo še polistal
do konca in odložil knjigo.
magnapurga
# 27.11.2017 ob 08:38
Vsak, ki je prišel na knjižni sejem, je lahko glasoval. Za take, ki ne berejo (ali preberejo le pol strani), je pa pravičneje, da ne glasujejo (ali izražajo mnenja).
Attorney
# 27.11.2017 ob 00:50
Me prav zanima, koliko občinstva je prebralo tole zadevo.
In koliko jih je glasovalo. Najbrž samo izbrani.
velenjcan
# 26.11.2017 ob 16:19
Jaz sem knjigo odložil po pol prebrane strani.

Bati se je, da tudi branje cele knjige ne bi veliko spremenilo.
Kazalo