Protestna pesem in družbenokritična satira nista zgolj golo rohnenje in prazno besedičenje s stokrat prežvečenimi puhlicami in rimami. Foto: Pixabay
Protestna pesem in družbenokritična satira nista zgolj golo rohnenje in prazno besedičenje s stokrat prežvečenimi puhlicami in rimami. Foto: Pixabay
false
Letos je 41 avtorjev napisalo 65 pekočih pesmi oziroma družbenih satir. Foto: Mentorjev feferon
false
Zmagovalna pesem Aleša Jelenka bo doživela uglasbitev in predstavitev v Slovenj Gradcu na Festivalu mlade literature Urška 13. oktobra. Foto: Festival Urška
Pisalo
Pri protestni pesmi in družbenokritični satiri gre za umetnost različnih vidikov in perspektiv sodobnosti ter veščino uporabe medbesedilnih in drugih kakovostnih sorodnih postopkov, ki iz kritične misli naredijo poezijo. Foto: BoBo

Aleš Jelenko (1986), ki je sodeloval pod šifro Mr. Tambourine Man, je s pesmijo Fige postal zmagovalec Mentorjevega feferona 2017. Poleg objave v reviji Mentor (Mentor 4/2017) je prejel tudi uglasbitev svoje protestne pesmi in predstavitev v živo v petek, 13. oktobra 2017, na finalu Festivala mlade literature Urška v Slovenj Gradcu.

V ožji izbor so se z vsaj eno pesmijo uvrstile tudi šifre: Marjetica, Vurberk, Korošica, Mr. Tambourine Man, Repatica, Teresa, Panda, Orlanda, Klobuk, Breza, Ata Smrk, Zgaga, Lanzarote, Dostmam, DR, TT2708, Zazu.
.

Zmagovalna najbolj pekoča pesem Fige avtorja Aleša Jelenka
.

"Poetry is just the evidence of life.
If your life is burning well,
poetry is just the ash."
(Leonard Cohen)
.
Laž je izpljunek resnice
lepljivo gnezdo poslano navzven

za druge
za drsenje
škodljivost ni fiksna
izmeriti sam obseg
pa je nemogoče
individualna mašina
je razlog za iskanje
novih merskih enot
ki ne obstajajo
vsaj ne
tukaj
.
Laž je izpljunek resnice
in izpljunek resnice
ni laž
ne vedno
ne ob isti uri
lahko
je le izpljunek resnice
brez masti
ali pene
lahko
je le laž
.
Laž je izpljunek resnice
ki ga golta morje
prihodnost prihodnost
brez manifesta
je zorenje
nično
brezpredmetno
definicija sodobne mode
je enaka čistilni napravi
a je pumpa primernejša
predvsem iz vidika
bikov in krav
kapitalizma in socializacije
gonilo napredka
je gnoj
.
Laž je izpljunek resnice
ker je megla
zakrila sveže fige
z mokroto
z belino
je krvnik
breme narave
odgovor morda
leži drugje
tam
kjer je
gniloba

.
Družbenokritična pesniška satira
Natečaj, ki ga razpisujeta Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in revija Mentor, je potekal od 19. aprila do 30. julija letos. 22 avtoric in 19 avtorjev je napisalo 65 protestnih pesmi oz. družbenih satir. Komisija, ki so jo tudi letos sestavljala prepoznavna ter umna literarna in glasbena protestniška imena - Ksenija Jus, Matej Krajnc in Jose, je prebrala vse prispele pesmi pod šiframi in pregriznila vsak feferon posebej.

Protestna pesem in družbenokritična satira nista zgolj golo rohnenje in prazno besedičenje s stokrat prežvečenimi puhlicami in rimami, temveč gre za umetnost različnih vidikov in perspektiv sodobnosti ter veščino uporabe medbesedilnih in drugih kakovostnih sorodnih postopkov, ki iz kritične misli naredijo poezijo, so poudarili pri JSKD-ju.

Malo manj pekoči feferoni
Tri knjižne nagrade iz založništva JSKD-ja prejmejo Milan Novak za pesem Euro2016, šifra Klobuk (Varaždin, 1965), Tamara Turšič za pesem 10 minut na Šuštarskem mostu, šifra TT2708 (Ljubljana, 1975), Irena Pajnik Beguš za pesem Potemkinova vas, šifra Breza (Ljubljana, 1960).

Letno naročnino na revijo Mentor 2017 pa prejmeta Nina Kremžar za pesem Izvolite, gospod, šifra Panda (Ljubljana, 1993) in Dani Rajh za pesem Kaj je tou za en kraj, šifra dostmam (Gornja Radgona, 1963).

Vse izbrane pesmi bodo objavljene v novembrski številki revije Mentor 4/2017.