Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dogajanje naj bi potekalo v pesnikovem rojstnem kraju na Vojskem, a bo zaradi epidemije novega koronavirusa potekalo v virtualni obliki.

Razglasili bodo nagrajence spomladi objavljenega pesniškega natečaja.

Nova kategorija na temo svetovnega varstva narave
Letos so po zgledu Organizacije združenih narodov v New Yorku, kjer pripravljajo mednarodno tekmovanje pesnikov na temo svetovnega varstva narave, poleg proste teme uvedli še to kategorijo. V starostni kategoriji do 19 let so se prijavili trije avtorji, v kategoriji nad 19 let 21 avtorjev, v kategoriji Slovenci v zamejstvu in po svetu pa so prejeli 22 prijav.

Črtomir Šinkovec se je rodil leta 1914 na domačiji pri Smodinu. Foto: Arhiv NUK
Črtomir Šinkovec se je rodil leta 1914 na domačiji pri Smodinu. Foto: Arhiv NUK

Komisija, ki jo sestavljajo Miran Košuta s tržaške univerze, vodja velenjskega pesniškega Lirikonfesta Ivo Stropnik in Milanka Trušnovec iz Mestne knjižnice in čitalnice Idrija, bo ocenila skupaj skoraj 160 pesmi v treh kategorijah. V kategoriji Slovenci v zamejstvu in po svetu s svojimi deli sodeluje 15 avtorjev iz Srbije, trije iz Italije ter po en pesnik iz Bosne in Hercegovine, Avstrije in Porabja na Madžarskem.

Komisija bo izbrala po največ tri najboljša dela iz vsake kategorije.

Priznanje in nagrada blisk
Nagrajenci bodo prejeli priznanje in nagrado blisk. Mestni muzej Idrija bo prvonagrajenemu v vsaki kategoriji omogočil tiskanje njegove pesmi v Partizanski tiskarni Slovenija in brezplačen ogled tiskarne in Bevkove domačije v Zakojci, so sporočili organizatorji Šinkovčevih dnevov poezije, ki potekajo pod častnim pokroviteljstvom nekdanjega predsednika republike Danila Türka.

Sklepna prireditev Šinkovčevih dnevov bo potekala na spletni strani Šinkovčevih dnevov poezije in na YouTubovem kanalu. Nevirtualna izjema bo le enodnevna delavnica, ki jo bo vodila pesnica Barbara Korun.