“V ljubezni sem našel in ga vedno najdem - smisel življenja,
“V ljubezni sem našel in ga vedno najdem - smisel življenja," pravi pesnik, pisatelj in prevajalec Ciril Zlobec, ki je letos praznoval 90 let, ob čemer so se mu pri založbi Mladinska knjiga poklonili z izborom 90 njegovih pesmi. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer

Ob njegovem 90. rojstnem dnevu so se pri založbi Mladinska knjiga Cirilu Zlobcu poklonili z zbirko Ljubezen - čudež duše in telesa, ki združuje 90 njegovih pesmi po književnikovem lastnem izboru. Zlobec je povedal, da jo je zasnoval kot zgodbo svojega življenja, kot zgodbo o ljubezni, ki vstopa v metaforo življenja samega. Ljubezen je temeljni navdih njegove poezije, zato ni nenavadno, da se ga je oprijel vzdevek "pesnik ljubezni".

Še en jubilant - in to že v enajstem ponatisu
Drugo mesto bo torej zavzela legendarna slikanica o Mačku Muriju, ki je letos napolnil okroglih 40 let. Kajetan Kovič ga je z ilustracijami Jelke Reichman umestil v čisto pravo mačje mesto, Muri pa je skozi leta postal tudi eden najbolj priljubljenih motivov v otroških sobah. O tem pričata tudi enajsti ponatis in skupna naklada več kot 100.000 izvodov.

Pretresljiv dokument tragičnega obdobja
Delo S puško in knjigo zgodovinarja Boža Repeta večplastno in objektivno opisuje tragično dogajanje na slovenskem ozemlju, pri Mladinski knjigi pa so prepričani, da gre za pretresljiv dokument tistega časa. Knjiga zajema obdobje med drugo svetovno vojno in ob njenem koncu: od okupacije, vzrokov in posledic razkola naroda, celovite organiziranosti OF do delovanja t. i. meščanskega tabora, domobranske vojske.

Še preostanek zmagovalne deseterice
Lestvica najbolj prodajanih knjig v Mladinski knjigi kaže, da bo na četrtem mestu letos veliki ilustrirani vodnik Druga svetovna vojna, na petem pa knjiga o Mariji Tereziji Franza Herreta. Šesto mesto bo pripadlo znanstvenemu, a zabavnemu priročniku Čarobno črevesje Giulie Enders. Na sedmem bo znova Maček Muri, tokrat v obliki zvočne knjige. Osmo mesto bo zasedel Dojenčkov album Jelke Reichman, deveto mesto "ekonomska knjiga leta" Kapital v 21. stoletju Thomasa Pikettyja, na desetem mestu pa bo žepnica Lažna mesta Johna Greena.

Omenimo še, da je Ciril Zlobec po izboru poslušalcev postal tudi ime leta 2015 Vala 202.