Sejem se ponaša tudi z novo likovno podobo, za katero so si organizatorji sposodili junaka Mikija Mustra Lakotnika in Trdonjo. V preddverju Gallusove dvorane Cankarjevega doma si bo mogoče ogledati tudi razstavo njegovih del. Med drugim bodo razstavljene originalne table stripa Zvitorepec in političnih karikatur ter prvi izvodi slikanic, kot so Račka Žlobudračka, Poslednji Mohikanec in Za očetom. Foto: http://www.knjiznisejem.si/
Sejem se ponaša tudi z novo likovno podobo, za katero so si organizatorji sposodili junaka Mikija Mustra Lakotnika in Trdonjo. V preddverju Gallusove dvorane Cankarjevega doma si bo mogoče ogledati tudi razstavo njegovih del. Med drugim bodo razstavljene originalne table stripa Zvitorepec in političnih karikatur ter prvi izvodi slikanic, kot so Račka Žlobudračka, Poslednji Mohikanec in Za očetom. Foto: http://www.knjiznisejem.si/
Jacques Ranciere
V fokusu letošnjega sejma bo Francija. Največ pozornosti bo namenjeno trem velikim imenom francoske literature, Pascalu Brucknerju, Jacquesu Rancièrju in Fredericu Beigbederju. Rancièrjevo četrtkovo predavanje Estetska revolucija bo tudi uvod v mednarodno konferenco Estetski režim umetnosti: razsežnosti Rancièrjeve teorije, ki bo pospremila nedavni izid slovenskega prevoda knjige Aisthesis: Prizori iz estetskega režima umetnosti Jacquesa Rancièrja (izšel pri Maski v prevodu Sonje Dular). Konferenca bo potekala v petek in soboto v Atriju ZRC s spremljevalnim filmskim programom v Slovenski kinoteki. Med obiskom Jacquesa Rancièrja je Knjigarna Azil pripravila tudi prodajno razstavo Rancièrjevih knjig in knjig o njem v slovenskem, francoskem in angleškem jeziku. Foto: EPA
false
Na sejmu se bo na 84 stojnicah predstavilo 73 založb in 33 malih založnikov, sprehod med knjižnimi zanimivostmi pa bo pospremljen s številnimi debatami, predstavitvami knjig in pisateljev, drugimi kulturnimi dogodki, strokovnimi pogovori in celo KulinArtfestom, kjer se bo vse dni sejma kuhalo v živo in degustiralo. Skupno bo sejem ponudil kar 277 dogodkov. Za širšo javnost bo sejem odprt od srede do konca tedna, v četrtek in petek celo do 22. ure, vstopnice pa so brezplačne. Foto: BoBo
false
Na včerajšnji slavnostni akademiji z naslovom Odprti za knjige, s katero se je začel 31. slovenski knjižni sejem, so predstavili tudi protagoniste mladinske dokumentarne serije Kdo si pa ti?. Foto: Robert Bogataj
false
Tschimy Aliage Obenga je v reparskem slogu pripovedoval o bralnih navadah in razvadah mladih. Foto: Robert Bogataj

Po napovedih organizatorjev bo letošnji, 31. Slovenski knjižni sejem živahnejši in družabnejši, stopa pa tudi naproti internacionalizaciji. Današnjemu odprtju lahko v neposrednem prenosu iz Linhartove dvorane prisluhnete na tretjem programu Radia Slovenija - programu Ars.

Celoten program knjižnega sejma najdete tukaj

Francija v ospredju
V ospredju bo Francija s tremi velikimi imeni francoske literature, Pascalom Brucknerjem, Jacquesom Rancierjem in Fredericom Beigbederjem. Literarno srečanje s filozofom in pisateljem Brucknerjem, ki ga poznamo po eseju Nenehna vzhičenost – esej o prisilni sreči in romanih Ljubezen do bližnjega ter Pridni sinko, bo potekalo v sredo ob 18. uri. Literarni L'enfant terrible Beigbeder se bo predstavil v soboto ob isti uri, v petek pa bo z Vesno Milek spregovoril o čarih francoske prestolnice. Humanist in filozof Jacques Rancière bo s četrtkovim predavanjem Estetska revolucija odprl mednarodno konferenco Estetski režim umetnosti: razsežnosti Rancièrove teorije, ki bo v petek in soboto potekala v atriju ZRC SAZU in na kateri bodo različni predavatelji premišljevali Rancièrjevo politično konceptualizacijo čutnega, v katero se poglablja tudi v pri zavodu Maska nedavno izdanem prevodu knjige Aisthesis: Prizori iz estetskega režima umetnosti.
Med drugim bo Francija na sejemski stojnici v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma predstavila številne knjižne prevode francoskih avtorjev v slovenščino ter dejavnosti francoskega kulturnega inštituta v Sloveniji, srečali se bodo francoski in slovenski založniki, predstavili pa bodo tudi francoske risanke in poezijo beatbox.

Cicifest za mlade
V sklopu sejma bo letos prvič potekal tudi festival Cicifest, namenjen otrokom do desetega leta starosti. Postavili bodo Cicigrad, številne delavnice ter gostili gledališke in lutkovne predstave. Obiskovalci Cicifesta se bodo družili z avtorji knjig za mlade, kot so Anja Štefan, Boris A. Novak in Niko Grafenauer, in se zabavali z ambasadorjem Cicifesta Primožem Suhadolčanom, ki je spisal festivalsko poslanico. Milan Dekleva je podpisal festivalsko himno. Mladim bo namenjen tudi program predstav ter vodstvo po sejmu za šolarje.

S knjigami obdan Arsov studio
Med knjižnimi stojnicami bo v času festivala gostoval tudi radijski studio tretjega programa Radia Slovenija - programa Ars. Neposredno iz Cankarjevega doma bodo radijski ustvarjalci predstavljali francosko umetnost, gostili pisatelje, se pogovarjali o knjigah ter iz te začasne lokacije predvajali nekatere svoje stalne oddaje. Med drugim bo v četrtek ob 19. uri v Literarnem večeru na Arsu mogoče spremljati neposredni prenos podelitve nagrade za najboljši knjižni prvenec in priznanje za mladega prevajalca, podelitvi pa bosta sledila pogovora z nagrajencema in branje odlomkov iz nagrajenih del.

Poleg stojnic še bogat program pogovorov in drugih dogodkov
Na sejmu se bo na 84 stojnicah predstavilo 73 založb in 33 malih založnikov, sprehod med knjižnimi zanimivostmi pa bo pospremljen s številnimi debatami, predstavitvami knjig in pisateljev, drugimi kulturnimi dogodki, strokovnimi pogovori ter celo KulinArtfestom, kjer se bo vse dni sejma kuhalo v živo in degustiralo. Skupno bo sejem ponudil kar 277 dogodkov.

Sejem se ponaša tudi z novo likovno podobo, za katero so si organizatorji izposodili junaka Mikija Mustra Lakotnika in Trdonjo. S tem začenjajo "serijo avtorskih celostnih podob sejma, ki jih bodo nadaljevala vrhunska imena slovenske likovne in ilustratorske scene," Mustru pa bodo ob 90-letnici poklonili tudi razstavo.
Podelili bodo več nagrad
Na nocojšnji slovesnosti na predvečer odprtja sejma bodo že tradicionalno razglasili prejemnika Schwentnerjeve nagrade in priznanja. V okviru sejma bodo podelili tudi veliko nagrado Slovenskega knjižnega sejma za knjigo leta 2015, za katero so nominirane knjiga z besedili, notami in CD-jem Metuljček cekinček Janeza Bitenca (MK), Balkanalije Semire Kentrić (Beletrina), Stoletje plakata; plakat 20. stoletja na Slovenskem Cvetke Požar (Muzej za arhitekturo in oblikovanje in Studia humanitatis), Zverinice iz Rezije v stripu več avtorjev (Stripburger) in Kuhinja v dvoje več avtorjev (samozaložba J. Valena).
Zlate hruške in mlada prevajalka
V četrtek ob 15. uri bosta na nagrade za mladinske knjige podelili Mestna knjižnica Ljubljana - Pionirska, center za mladinsko književnost in knjižničarstvo ter Slovenska sekcija IBBY. Zlate hruške letos prejmejo Anton! avtorice Lucija Stepančič in ilustratorja Damijana Stepančiča (Založba Miš) v kategoriji izvirne slovenske mladinske leposlovne knjige, Barjanski otrok Siobhan Dowd v prevodu Tine Mahkote (Založba Zala) v kategoriji prevedene mladinske leposlovne knjige in Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v prepovedanem mestu avtorice in ilustratorke Huiquin Wang (Mladinska knjiga). Poleg priznanj Zlata hruška bodo predstavili še Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2015.
Znana je tudi že prejemnica nagrade Radojke Vrančič, nacionalnega priznanja za mlado prevajalko, ki jo bo Društvo slovenskih književnih prevajalcev na Slovenskem knjižnem sejmu podelilo Andreji Kalc za prevod knjige Marine Cvetajeve Poskus sobe: pesnitve in proza, ki je izšla pri KUD AAC Zrakogled.
Najboljši prvenec Dina Bauka
Nagrado za najboljši prvenec bo prejel Dino Bauk za roman Konec.Znova (Beletrina), v katerem se avtor skozi spomine zagrenjenega birokrata Petra, skorumpiranega menedžerja Gorana in večno bežeče Američanke Mary vrača v obdobje poznih osemdesetih in začetek devetdesetih let, ko so jih bolj kot tedanja nemirna politična situacija zanimali njihov bend, glasba in ljubezen. Njihovi spomini se prepletajo ob Denisu, ki je bil iz njihovih življenj v Ljubljani vržen v balkansko vojno vihro.
Posebno priznanje knjižnega sejma bodo ob desetletnici podelili tudi reviji Bukla. Izbrali bodo še najlepšo slovensko knjigo, podelili nagrade Mira, Zlato okno in Kritiško sito ter izbrali najboljšo poslovno knjigo.
Za širšo javnost bo sejem odprt od srede naprej, v četrtek in petek celo do 22. ure, vstopnice pa so brezplačne.

Pogovor s Pascalom Brucknerjem
Pogovor s Pascalom Brucknerjem