Foto:
Foto:

Svoje izkušnje z odvisnostjo od mamil in reševanje iz njihovega primeža je v delu Zgodovina moje heroinske odvisnosti popisal Zlatko Blažič, vendar pa njegov roman presega meje avtobiografskega. Delo je izšlo pri Mladinski knjigi, kjer so prepričani, da izkustvena širina romana, ki se bere kot napeta in pretresljiva zgodba, nagovarja različne kategorije bralcev - od mladih, ki so se ujeli v krog odvisnosti, do strokovnih delavcev, ki se ukvarjajo z njimi.

Andrej Fištravec je v spremni besedi k izdaji zapisal, da je Zgodovina moje heroinske odvisnosti veliko bolj optimistična različica dela Christiane F., ki je v svet mamil zabredla že z dvanajstimi leti, njena mati pa dve leti ni opazila, kaj se s hčerjo dogaja - da se ta celo prodaja, da dobi denar za heroin.

Pet let v omami, pet let v komuni
Blažič, ki je delo napisal iz potrebe, da njegova težka, pa tudi zelo lepa izkušnja ostane živa in se naprej razvija v življenju bralcev, namreč na svojem primeru dokazuje, da se je mogoče izviti iz omame mamil in zaživeti mirno življenje. Treba pa je biti pripravljen na to, da je proces dolgotrajen - avtor knjige je bil pet let zasvojen s heroinom, prav toliko časa je trajalo njegovo vračanje v življenje v komuni, kjer se je od mamil odvajal.