Letošnji frankfurtski sejem je bil digitalen, Slovenija pa je sodelovala z virtualno stojnico. Foto: EPA
Letošnji frankfurtski sejem je bil digitalen, Slovenija pa je sodelovala z virtualno stojnico. Foto: EPA

Svet JAK-a je na torkovi seji hkrati začel postopek izbire in imenovanja kuratorjev slovenske predstavitve na tem najpomembnejšem mednarodnem knjižnem sejmu.

Namestnica predsednika sveta JAK-a Gabriela Babnik Ouattara. Foto: Duo Gueye Mattar
Namestnica predsednika sveta JAK-a Gabriela Babnik Ouattara. Foto: Duo Gueye Mattar

Svet je že na prejšnji seji 11. decembra ugotovil, da v primopredajnem postopku med prejšnjo direktorico Renato Zamida in v. d. direktorja JAK-a Sebastjanom Erženom predane informacije in dokumentacija ne predstavljajo celovitega, sistematičnega in verodostojnega izkaza doslej opravljenih dejavnosti in stanja pripravljenosti projekta Frankfurt 2023, je pojasnila namestnica predsednika sveta agencije Gabriela Babnik Ouattara.

Sorodna novica Renata Zamida ni več direktorica JAK-a

Po njenih besedah v postopku niso bili predani zahtevani dokumenti in informacije, ki bi omogočali nemoteno in kontinuirano izvajanje projekta. "Na kratko, gospa Renata Zamida ni opravila primopredaje posla, in ne glede na to, da je bila k temu pozvana z zelo jasnim in natančnim seznamom zahtev, kar zadeva Frankfurt 2023," je zapisala Babnik Ouattara.

Kot je še pojasnila, je Zamida pred primopredajo od sveta agencije prejela vrsto vprašanj, ki se dotikajo izvedbe predstavitve na sejmih v Bologni in Frankfurtu, na katera po besedah namestnice predsednika sveta JAK-a ni odgovorila oziroma so bili njeni odgovori zelo pomanjkljivi. Ob primopredaji sta v. d. direktorja in svet dobila obsežen dokument, ki vsebuje zgolj že tudi prej javno dostopne podatke in zapisnike sej.

Sorodna novica JAK od srede naprej vodi Sebastjan Eržen. Izkušnje? Zakaj le!

Na podlagi pogovorov s Sebastjanom Erženom je svet agencije ugotovil, da je trenutno stanje pripravljenosti projekta pomanjkljivo, številne dejavnosti sploh niso bile izvedene, zato se je odločil, da vodstvu agencije naloži pripravo kriznega upravljanja projekta. To posledično pomeni pregled porabe sredstev za frankfurtski sejem doslej, produkcijski, finančni in organizacijski načrt projekta. Ker pa se je izkazalo, da je šlo posebej iz postavke Frankfurt 2023 za sum nenamenske rabe denarja, je svet vodstvu agencije naložil tudi revizijo, je pojasnila Babnik Ouattara. "Pričakujemo, da bomo do odgovorov prišli v razumnem roku," je še dodala.

Na poti do izbire in imenovanja kuratorjev
Kot je navedeno v uvodu, je svet agencije hkrati začel postopek izbire in imenovanja kuratorjev slovenske predstavitve v Frankfurtu. Svet agencije se je na torkovi seji seznanil z možnostjo imenovanja dveh kuratorjev, ki naj bi bila posvetovalno telo ter bosta delovala proaktivno in predvsem povezovalno, je še dejala namestnica predsednika sveta agencije. Pojasnila je, da bo izbor narejen po posvetovanju z dosedanjimi domačimi in tujimi partnerji – založniki, agenti, poznavalci – projekta in strokovnimi službami JAK-a.

Sorodna novica Častno gostovanje Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu zamaknjeno na leto 2023

Projektno-programska skupina Frankfurt 2023, ki je bila formirana šele letos in v kateri sodeluje 18 predstavnikov z različnih področij, bo v letu 2021 nadaljevala svoje delo.

Gabriela Babnik Ouattara je sporočila še, da je sicer svet agencije že na prejšnji seji Sebastjanu Erženu med drugim naložil, da izvede postopek javnega naročila za izbor podjetja, ki bo opravilo notranjo revizijo za leto 2021. To bo "zaradi že ugotovljenih številnih nepravilnosti in sumov o nenamenski porabi denarja" opravilo tudi notranjo revizijo poslovanja agencije v času mandata Renate Zamida, ki je bila direktorica te agencije med letoma 2018 in 2020.

Zagotovljeno povišanje sredstev za milijon evrov
Sporočilo za javnost sveta JAK-a se konča z navedbo, da je ministrstvo za kulturo v okviru rednega proračuna, namenjenega tej agenciji, v letu 2021 zagotovilo povišanje sredstev v znesku milijon evrov, kar bo "med drugim omogočilo večjo podporo avtorjem in prepotrebne korake k profesionalizaciji področja".