Knjižnih stojnic je letos v Frankfurtu le za vzorec, prav tako njihovih obiskovalcev. Foto: EPA
Knjižnih stojnic je letos v Frankfurtu le za vzorec, prav tako njihovih obiskovalcev. Foto: EPA

"Zdaj vsi skupaj – na spletu, v mestu, na sejmu": tako organizatorji oglašujejo letošnji dogodek na uradni spletni strani, kjer so zapisali, da bo frankfurtski sejem kljub posebni izdaji še vedno najpomembnejše svetovno tržišče tiskanih in digitalnih vsebin ter festival literature in kulture brez primere. Letošnja država v ospredju je Kanada.

Na slovesnosti ob odprtju je literarno javnost v videosporočilu nagovoril pisatelj David Grossman. Foto: EPA
Na slovesnosti ob odprtju je literarno javnost v videosporočilu nagovoril pisatelj David Grossman. Foto: EPA

Običajnih stojnic, na katerih razstavljajo založniki z vsega sveta, ne bo, so pa pripravili dogodke v novih oblikah tako v sejemski dvorani in na različnih lokacijah po mestu kot na spletu. Napovedali so obsežen digitalni program, na katerem bodo razstavljavcem ponudili možnost vzpostavljanja stikov, trgovanja z avtorskimi pravicami in udeležbo na digitalnih dogodkih.

Nemško ministrstvo za kulturo je za širitev festivala v digitalni format primaknilo 2 milijona evrov, še dva milijona pa za znižanje cen stojnic na sejmu leta 2021.

Provokativni gostje v negotovih časih: Snowden, Žižek, Atwood
Kot najpomembnejšo platformo so navedli Imenik razstavljavcev, ki bo trgovcem in zasebnim obiskovalcem olajšal iskanje razstavljavcev in ponudb, ki jih zanimajo. Iz programa pa so izpostavili celodnevni festival Bookfest, ki bo potekal v soboto po mestu in prvič v digitalni obliki s prenosom na uradni spletni strani, na YouTubu in deloma na Facebooku, obsežen konferenčni in strokovni program ter sejemski oder ARD z dogodki v živo.

Za festival Bookfest so napovedali imena, kot so Elizabeth Gilbert, Margaret Atwood, Ayad Akhtar, Eliot Weinberger, Don Winslow, Slavoj Žižek, Edward Snowden in Jamie Oliver. Kanada kot letošnja častna gostja pa pripravlja virtualni niz, s katerim bo prikazala raznolikost, ustvarjalnost in edinstvenost kanadske literarne in kulturne scene.

Snowden bo s svojega doma v Rusiji debatiral o avtobiografiji Permanent Record in življenju v izgnanstvu, Žižek bo najverjetneje ponudil (tudi) svoje misli o bližajočih se ameriških predsedniških volitvah, Irvine Welsh in John Niven pa bosta debatirala o trenutni kondiciji škotske književnosti. Elizabeth Gilbert predstavlja svoje najnovejše leposlovno delo, roman City of Girls.

Začenja se Frankfurtski knjižni sejem

Kaj ponuja slovenska virtualna stojnica?
Odpovedani fizični izvedbi sejma se je prilagodila tudi slovenska predstavitev. Kot so sporočili z Javne agencije za knjigo (Jak), bo Slovenija prva država, ki bo na sejmu zastopana z virtualno stojnico, v kateri bo mogoče obiskati razstavni prostor po vzoru fizične stojnice, ki jo je za Jak leta 2017 zasnovala arhitektka in pesnica Lucija Stupica.

V razstavnem prostoru si bodo obiskovalci lahko ogledali najnovejšo knjižno produkcijo z informacijami v angleškem jeziku, videa Umetnost v času krize in Pet slovenskih avtoric ter pobrskali po katalogih slovenskih založb.

Slovenija bo prva država, ki bo na sejmu zastopana z virtualno stojnico (VR), ki bo delovala od 14. do 16. oktobra, med 9.30 in 16.00. Foto: JAK
Slovenija bo prva država, ki bo na sejmu zastopana z virtualno stojnico (VR), ki bo delovala od 14. do 16. oktobra, med 9.30 in 16.00. Foto: JAK

"V virtualnih prostorih za sestanke bodo svoje poslovne partnerje srečevale založbe Mladinska knjiga, Cankarjeva založba, Založba Pivec, Sodobnost International, Goga, Miš in Založništvo tržaškega tiska, prostor pa bomo namenili tudi mreži Traduki, ki podpira prevajanje med jeziki jugovzhodne Evrope in nemščino, s katero se bomo prihodnje leto skupaj predstavili na Leipziškem knjižnem sejmu pod sloganom Common Ground," so zapisali na Jaku.

V živo v Frankfurtu bo Jak v četrtek predstavila novo izdajo romana Urok južnega morja Alme M. Karlin pri založbi AvivA. Za sobotni spletni festival Bookfest pa so pripravili kratki film Umetnost v krizi z avtorji Alenko Zupančič, Alojzom Ihanom, Mojco Kumerdej, Jasminom B. Frelihom in Mojco Širok ter kratki video o kulinarični zvezdi Ani Roš ob izidu njene monografije Sun and Rain pri založbi Phaidon.