Avtorica knjige Mabel Elsworth Todd naj bi imela težave z gibanjem zaradi obolelih ledvic in posledic padca, kar naj bi jo pravzaprav spodbudilo k raziskavam gibanja. Foto: ideokinesis.com
Avtorica knjige Mabel Elsworth Todd naj bi imela težave z gibanjem zaradi obolelih ledvic in posledic padca, kar naj bi jo pravzaprav spodbudilo k raziskavam gibanja. Foto: ideokinesis.com
Naslovnica knjige Misleče telo
Za slovenski prevod je poskrbel Urban Belina, oblikovanje knjige pa je delo Mauricia Ferlina. Foto: Zavod Emanat

Za slovenski prevod je poskrbel Urban Belina, študija pa je namenjena predvsem plesalcem, igralcem, športnikom, fizioterapevtom, študentom motorike in kineziologije - vendar tudi vsem drugim, ki bi svoja telesa radi naučili misliti in delovati v skladu z anatomskimi danostmi.

Misleče telo velja za eno izmed prelomnih del prejšnjega stoletja. Izdaja pa je "zanimiva tako za plesalce, igralce, študente kot tudi za vso ostalo 'sedečo' populacijo, ki bi svoje telo rado naučilo misliti v skladu z anatomskimi danostmi," so zapisali pri Emanatu.

Preboj na področju somatskih praks
Gre za prvo interdisciplinarno študijo biomehanike gibanja, ki je podprla razvoj različnih metod, tehnik in pristopov na področju somatskih praks. Avtorica Mabel Elsworth Todd (1880-1956) je svoje daljnosežne ideje uspela razširiti tudi na znanstveno skupnost in širši krog praktikov, izvajalcev in pedagogov na področju športa in telesne vzgoje, ritmike, plesa in igre.

Toddova velja tudi za ustanoviteljico ideokineze, kjer gre za to, da s pomočjo predstav in vtisov, ki zaobjemajo vse čute, povečujemo zaznavanje in občutenje telesa in gibanja - s tem pa tudi svojo moč, gibljivost in koordinacijo.

Misel, da "tako kot zagotovo drži, da ima drža telesa vpliv na naše razmišljanje, je prav tako res, da so telesni položaji pod nenehnim vplivom naših miselnih in telesnih stanj", je Toddova pogosto ponavljala. To njeno sporočilo pa je v naših pretežno "sedečih" kulturah aktualno še bolj kot kadar koli prej. Knjigo pa bi naj pri svojem študiju igre uporabljala tudi Marilyn Monroe.