Trenutno gre vrnjeno gradivo v sedemdnevno karanteno, kmalu pa naj bi v knjižnici prejeli UV-sterilizatorja, ki bosta omogočala hitro sterilizacijo več knjig naenkrat. Foto: BoBo
Trenutno gre vrnjeno gradivo v sedemdnevno karanteno, kmalu pa naj bi v knjižnici prejeli UV-sterilizatorja, ki bosta omogočala hitro sterilizacijo več knjig naenkrat. Foto: BoBo

Knjižnica se je danes ob 9.00 odprla prvič po marčevskem zaprtju v sklopu vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Odprta je bila do 15.00.

Po besedah Žiga Cerkvenika iz NUK-a današnji obisk kaže na to, da so neke urgentne potrebe vendarle bile. Od 4. maja bo NUK odprt od 9. do 18. ure, ob sobotah med 9. in 14. uro.

Po prvomajskih praznikih bo NUK odprt  od 9. do 18. ure, ob sobotah med 9. in 14. uro. Foto: BoBo
Po prvomajskih praznikih bo NUK odprt od 9. do 18. ure, ob sobotah med 9. in 14. uro. Foto: BoBo

V NUK-u je od danes mogoče prevzeti naročeno knjižnično gradivo in naročene kopije ter vrniti izposojeno knjižnično gradivo. Mogoče je tudi končati postopek vpisa za tiste, ki so ga začeli prek spleta, izprazniti garderobne omarice ter podaljšati članstvo in poravnati morebitne obveznosti.

V knjižnico šele po prejemu obvestila, da je gradivo pripravljeno
V NUK-u uporabnike prosijo, da pred obiskom knjižnice knjižnično gradivo naročijo prek COBISS-a in da v knjižnico ne prihajajo, dokler ne prejmejo obvestila, da je naročeno gradivo pripravljeno za prevzem. Del gradiva je namreč dostopen relativno hitro, prevoz tistega dela, ki ga hranijo v dislociranem skladišču, pa poteka po določenem urniku, zato se nanj čaka dalj časa, pojasnjuje Cerkvenik.

Čitalnica ostaja zaprta
Če bo kdo pri iskanju gradiva potreboval pomoč, mu je ne bodo odrekli. Se pa želijo v največji meri izogniti temu, da bi uporabniki uporabljali tamkajšnjo opremo, in kar najbolj skrajšati čas njihovega zadrževanja v knjižnici, tako se zmanjša tudi možnost okužbe. Za obiskovalce so za zdaj odprli del do izposoje, čitalnica ostaja zaprta.

Velika čitalnica za zdaj ostaja zaprta.  Foto: BoBo
Velika čitalnica za zdaj ostaja zaprta. Foto: BoBo
Sorodna novica Muzeji in knjižnice se bodo večinoma odprli naslednji teden

V izposoji so namestili pleksistekla, vstop v NUK je mogoč le z uporabo zaščitne maske, pred vstopom si je treba razkužiti roke, poleg tega morajo uporabniki med obiskom knjižnice ohranjati varnostno razdaljo.

Vrnjeno gradivo najprej v sedemdnevno karanteno
Izposojeno gradivo gre ob vrnitvi v sedemdnevno karanteno, v kratkem pa v NUK-u pričakujejo tudi UV-sterilizatorja, ki bosta omogočala hitro sterilizacijo več knjig naenkrat.

Na ponovno odprtje so bili po Cerkvenikovih besedah operativno že dokaj pripravljeni, saj so že v času, ko je bila knjižnica zaradi vladnih ukrepov zaprta, razmišljali o pošiljanju knjig uporabnikom na dom, a se zaradi specifičnosti gradiva navsezadnje za ta korak niso odločili.