Spomnimo, pisatelja Salmana Rushdieja je 24-letni Hadi Matar med predavanjem avgusta lani v zvezni državi New York zabodel v vrat in trup. Indijsko-britanski pisatelj je nato šest tednov okreval v bolnišnici, konec oktobra pa je njegov agent sporočil, da je pisatelj oslepel na eno oko in ne more uporabljati ene roke.

Agent je takrat dodal še, da sta se že v preteklosti pogovarjala o možnostih takšnega napada. Leta 1947 rojeni Rushdie je vse od leta 1989 deležen groženj s smrtjo, potem ko je takratni iranski verski voditelj ajatola Ruholah Musavi Homeini nad njim izrekel fatvo zaradi romana Satanski stihi.

Fizične poškodbe so sicer zaceljene ...
Rushdie je zdaj v intervjuju, v katerem se je za The New Yorker pogovarjal z novinarjem Davidom Remnickom, dejal: "Bil sem že bolje. Toda glede na to, kaj se je zgodilo, nisem tako slabo. Velike poškodbe so v bistvu zaceljene. Imam občutek v palcu in kazalcu ter spodnji polovici dlani. Opravljam veliko ročnih terapij in pravijo mi, da mi gre zelo dobro." Dodal je, da mu je težko tipkati in pisati zaradi pomanjkanja občutka v nekaterih prstih.

"Lahko vstanem in hodim naokoli. Ko rečem, da sem v redu, mislim, da obstajajo deli mojega telesa, ki potrebujejo stalne preglede. To je bil gromozanski napad," je še opisal svoje stanje. Dejal je, da ima tudi duševne brazgotine zaradi napada in da mora znova razmisliti o svojem pristopu do varovanja, saj je več kot zadnji dve desetletji živel brez tega. "Obstaja nekaj takega, kot je posttravmatska stresna motnja, veste. Ugotovil sem, da je zelo, zelo težko pisati. Usedem se in pišem, pa se nič ne zgodi. Pišem, a gre za kombinacijo praznine in smeti. Gre za stvari, ki jih napišem in jih naslednji dan izbrišem. Res še nisem prišel iz tega gozda," ni olepševal svojega stanja.

Sorodna novica Salman Rushdie: "Imamo, kar si drugi želijo, in ne pustimo si tega vzeti."

"Vedno sem se zelo trudil, da ne bi prevzel vloge žrtve"
Na vprašanje novinarja, ali ali meni, da bi moral biti previdnejši, odkar se je leta 2000 preselil v New York, potem ko je pred tem več let živel pod lažno identiteto, je odvrnil: "No, to vprašanje si zastavljam in ne poznam odgovora nanj. Imel sem več kot 20 let življenja. Torej, ali je to napaka? Poleg tega sem napisal veliko knjig."

"Vedno sem se zelo trudil, da ne bi prevzel vloge žrtve. Potem samo sediš tam in govoriš, 'nekdo je zapičil nož vame! Ubogi jaz' ... Kar včasih tudi pomislim!" je še dejal in sklenil: "Toda ne mislim, da to je tisto, kar želim, da ljudje, ki berejo knjigo, mislijo. Želim, da jih zgodba ujame, da jih odnese."

Teden izida novega romana Mesto zmage
Rushdie je svoj najnovejši roman Victory City (Mesto zmage) dokončal skoraj tik pred napadom, izšel pa bo prav v tem tednu, v torek v ZDA in v četrtek v Veliki Britaniji. Knjiga je zasnovana, kot da bi šlo za prevod zgodovinskega epa, prvotno napisanega v sanskrtu. Težko pričakovano delo pripoveduje zgodbo o mladi siroti Pampi Kampani, ki jo boginja obdaruje s čarobnimi močmi in ki v sodobni Indiji ustanovi mesto Bisnaga, kar v prevodu pomeni prav Mesto zmage, piše AFP.

Napadalec prebral "nekaj strani" Satanskih stihov
Omenimo še, da so pisateljevega napadalca aretirali neposredno po napadu ter ga obtožili poskusa umora in fizičnega napada druge stopnje, za kar mu grozi do 25 let zapora. Na sodišču se je izrekel za nedolžnega, ni pa se izrekel, ali je pisatelja napadel zaradi fatve.

Matar je kmalu po napadu povedal za New York Post, da ni imel nobenih stikov z Islamsko revolucionarno gardo in da ima ajatolo Homeinia za "veliko osebo". O Rushdieju je dejal: "Ne maram ga. Menim, da ni preveč dobra oseba. Napadel je islam. Napadel je njihovo vero in verski sistem." Prav tako je razkril, da je prebral le "nekaj strani" Satanskih stihov.