Salman Rushdie je leta tarča številnih napadov zaradi svojega ustvarjanja, a je ves čas ostal neomajen. Foto: EPA
Salman Rushdie je leta tarča številnih napadov zaradi svojega ustvarjanja, a je ves čas ostal neomajen. Foto: EPA

75-letnega indijsko-britanskega pisatelja, ki je bil v svoji karieri deležen številnih groženj, je 12. avgusta med nastopom v mestu Chautauqua v ameriški zvezni državi New York napadel Hadi Matar iz New Jerseyja. Večkrat ga je zabodel, med drugim v vrat in zgornji del telesa. Pisatelja je napadel, ko se je povzpel na oder, kjer naj bi zbrane nagovoril na temo umetniške svobode. Njegov agent Andrew Wylie je takoj po napadu sporočil, da je pisatelj najverjetneje izgubil eno oko, poškodovana so bila tudi živčevje v eni roki in jetra.

Po napadu so v podporo Salmanu Rushdieju po vsem svetu brali odlomke iz njegovih del. Tako so se zbrali na stopnišču Newyorške knjižnice. Dogodek je organiziral ameriški PEN s številnimi partnerji. Foto: EPA
Po napadu so v podporo Salmanu Rushdieju po vsem svetu brali odlomke iz njegovih del. Tako so se zbrali na stopnišču Newyorške knjižnice. Dogodek je organiziral ameriški PEN s številnimi partnerji. Foto: EPA

V nedavnem intervjuju za španski časopis El País pa je več kot dva meseca po napadu spregovoril o resnih posledicah, ki jih je na pisatelju pusti napad. "Rane so bile globoke, prav tako pa je oslepel na eno oko," je dejal. "Trikrat je bil resno ranjen v vrat. Ker je bilo poškodovano živčevje v ramenu, ima onesposobljeno eno od rok. Še 15 dodatnih ran ima v prsnem košu in zgornjem delu telesa. Šlo je za okruten napad," je dejal agent.

"Proti temu se je nemogoče ubraniti"
Na vprašanje, ali je Rushdie še vedno v bolnišnici, ni želel odgovoriti, dejal pa je, da je zdaj najpomembneje to, da bo preživel. Po agentovih besedah sta se s pisateljem že v preteklosti pogovarjala o možnostih takšnega napada. "Osnovna nevarnost, ki ji je bil zaradi fatve tako dolgo izpostavljen, je prišla od naključnega človeka, ki se je pojavil od nikjer in ga napadel," je dejal agent in dodal: "In proti temu se je nemogoče ubraniti, saj je povsem nepričakovano in nelogično. Podobno kot pri umoru Johna Lennona."

Wylie opaža, da prestaja svet zelo težko obdobje. "Mislim, da narašča nacionalizem, neke vrste skrajna desnica ... Od Italije do ... Evrope, Latinske Amerike in ZDA, kjer polovica države verjame, da je Joe Biden ukradel volitve Donaldu Trumpu. In občudujejo človeka, ki ni le popolnoma nekompetenten, lažnivec in prevarant, ampak prava farsa. To je absurdno."

24-letnega napadalca Hadija Matarja so aretirali in obtožili poskusa umora in fizičnega napada druge stopnje. Na sodišču se je izrekel za nedolžnega.

Napad se je zgodil dva tedna po tem, ko je Rushdie v nekem intervjuju dejal, da po dolgih letih skrivanja zaradi izrečene fatve živi znova normalno življenje, poroča portal The Guardian.

Sorodna novica V Panoptikumu o Satanskih stihih: "Težko rečemo, da je fikcija povsem neodvisna od sveta."
Salmana Rushdieja so takoj po napadu s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. Foto: EPA
Salmana Rushdieja so takoj po napadu s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. Foto: EPA

Ajatola Ruholah Musavi Homeini je zaradi romana Satanski stihi nad Rushdijevo glavo razpisal fatvo leta 1989, nato pa še istega leta umrl. Rushdie, ki se je bil prisiljen skrivati, je živel pod policijskim varstvom in se vsaj šestdesetkrat preselil. Japonskega prevajalca Satanskih stihov so ubili, Rushdiju pa večkrat grozili s smrtjo. Iranska vlada je fatvo uradno nehala podpirati leta 1998, vendar grožnje niso izginile. Leta 2016 je približno 40 iranskih državnih medijev sporočilo, da so pripravljeni prispevati več kot pol milijona evrov kot nagrado za Rushdiejevo glavo. Pisatelj, ki se je v zadnjih letih gibal svobodno, je obdobje skrivanja pozneje opisal v avtobiografiji iz leta 2012 z naslovom Joseph Anton, kar je njegov psevdonim, ki si ga je izbral ob izreku fatve.

Matar je v pogovoru, ki je časopis New York Post z napadalcem opravil v zaporu, dejal, da ima iranskega ajatolo Ruholaha Musavija Homeinija za "veliko osebo", ni pa se izrekel, ali je pisatelja napadel zaradi fatve.