Lani je bookerja dobil Howard Jacobson za roman The Finkler Question, ki so ga na Otoku prodali v več kot 250.000 izvodih. Foto: EPA
Lani je bookerja dobil Howard Jacobson za roman The Finkler Question, ki so ga na Otoku prodali v več kot 250.000 izvodih. Foto: EPA

Na seznamu 13 knjižnih del, ki so jih izbrali izmed 138 v konkurenci, sta tudi romana dobitnika bookerja iz leta 2004 Alana Hollinghursta in trikratnega finalista za nagrado Juliana Barnesa.

Žirijo s petimi člani vodi Stella Rimington, nekdanja direktorica britanske obveščevalne agencija MI5, ki je tudi sama pisateljica. "Navdušeni smo nad kakovostjo in širino del v širšem izboru, ki smo jih tja uvrstili po strastni razpravi. Seznam obsega dela z resnično širokim razponom tem, od Divjega zahoda do multietničnega Londona prek Moskve in Bukarešte v času po hladni vojni," je povedala.

Štirje novinci, trije Kanadčani
Na seznamu del, ki se še potegujejo za bookerja, so tudi štirje avtorji, ki so napisali romaneskne prvence: Stephen Kelman, A. D. Miller, Yvvette Edwards in Patrick McGuinness. Močno zastopništvo ima tudi Kanada, saj so se med nominiranci znašli trije malo poznani avtorji iz te države: Alison Pick, Patrick deWitt in Esi Edugyan. Trinajsterico bodo na šesterico zožili septembra, končni zmagovalec pa bo znan 18. oktobra.

Celoten seznam 13 nominirancev si oglejte tukaj.
56.000 evrov vredna Bookerjeva nagrada je eno najuglednejših knjižnih priznanj v angleško govorečem svetu (na Otoku pa kar najuglednejše), podeljujejo jo vsako leto, in sicer avtorju najboljšega leposlovnega dela z območja držav Commonwealtha, Irske ali Zimbaveja.

Pogoj za uvrstitev v izbor za nagrado je objava dela v preteklem letu in to, da je njegov izvirnik napisan v angleščini. Podelitev nagrade avtorju zagotovi poskok prodaje nagrajenega dela, pa tudi njegovih drugih stvaritev.