V sklopu dnevov se bo v Ljubljani zvrstilo okoli 60 dogodkov. Prenovljen program med drugim prinaša diskusije v Trubarjevi hiši literature in nekonvencionalne literarne večere v Pediatrični kliniki, v zaporu na Igu ter v Domu za ostarele na Taboru. Foto: BoBo
V sklopu dnevov se bo v Ljubljani zvrstilo okoli 60 dogodkov. Prenovljen program med drugim prinaša diskusije v Trubarjevi hiši literature in nekonvencionalne literarne večere v Pediatrični kliniki, v zaporu na Igu ter v Domu za ostarele na Taboru. Foto: BoBo
Pisateljske vrste sta na odprtju zastopala tudi Evald Flisar in Ivo Svetina, politične pa predsednik Borut Pahor in župan Zoran Janković. Foto: BoBo
Predsednik DSP-ja Ivo Svetina je ob odprtju opozoril, da si je naziv naroda knjige treba zaslužiti, in opomnil na številne težave, ki pestijo slovensko literaturo. Sekretar na ministrstvu za kulturo Tone Peršak (na fotografiji) je dejal, da je za preživetje kulture naroda pomemben pozitiven odnos do dediščine in jezika. Foto: BoBo
Pevski vložek Jadranke Juras. Foto: BoBo
Sejmišče je postavljeno na Stritarjevi ulici. Na prodaj so dela 25 slovenskih založb. Foto: BoBo

Na novi lokaciji pred Mestno hišo in na Stritarjevi ulici so se z razglasitvijo nagrajencev natečaja Društva slovenskih pisateljev in Sodobnosti za kratko zgodbo in esej začeli še 20. slovenski dnevi knjige v Ljubljani. Dnevi potekajo pod geslom (Iz)berimo! in bodo poleg tradicionalnega sejma postregli z branji, pogovori, nastopi in delavnicami.

Država naj pomaga avtorjem
Po besedah predsednika DSP-ja Iva Svetine mora država, ki za knjigo izkazuje nacionalni interes, kar piše tudi v Nacionalnem programu za kulturo, najprej pomagati avtorjem. To bi po njegovem mnenju lahko storila s tem, da bi občutno povišala sredstva za subvencije za nakup knjižničnega gradiva ter znižala davek za knjigo. Izpostavil je tudi avtorske pravice, ki gredo iz fotokopiranja, za katere so avtorji že leta prikrajšani.


Na odprtju Slovenskih dnevov knjige se je ustavila tudi ekipa nocojšnje Kulture. V oddaju pa tudi o Exodosu in afriški umetnosti, predstavi Dobri človek iz Sečuana v MGL-ju in dobitnikih Plečnikovih nagard in priznanj. Vabljeni k ogledu. Danes ob 22.35 na RTV SLO 1.

Med drugim je opomnil na tri desetletja dolgo načrtovanje gradnje druge stavbe Narodne in univerzitetne knjižnice, ki še danes ne stoji, ter na težave, povezane s prodajo založbe Mladinska knjiga. Sklenil je z besedami, da je naloga avtorjev, "da pišemo knjige, da množimo njihovo število, da bodo napolnile novi NUK in postale del spomina človeštva".

Najmanj berejo mladi
Sekretar na ministrstvu za kulturo Tone Peršak se je sprva naslonil na statistične podatke iz leta 2013, ki kažejo, da na leto v Sloveniji izide okoli 5.000 del, od tega 800 na področju leposlovja in 300 pesniških zbirk. Po drugi strani pa skoraj 50 odstotkov Slovencev ne prebere niti ene knjige na leto, redko kdo knjigo kupi, prav tako Peršak težavo vidi v tem, da najmanj berejo mladi, ki predstavljajo prihodnost naroda in države.

Ravno kultura je tista, ki narod odlikuje. Peršak meni, da lahko kot narod knjige in kulture v celoti preživimo le "s pozitivnim odnosom do dediščine in še posebej do jezika". Opomnil je, da to nikakor ne zadeva zgolj ministrstva za kulturo, ki je "pastorek" ministrstva za finance, temveč zahteva medresorsko obravnavo.

Ljubljanski župan Zoran Janković je pozdravil zbrane na novem prizorišču dni pred Mestno hišo in dodal, da 20. obletnica dni kaže odnos Slovencev do knjige - "berimo, da nas ne bo pobralo". Literate je pozval, naj čim več pišejo v slovenskem jeziku in naj se čim več slovenskih del prevede, da jih bodo brali tudi turisti.

Nagrajenca Pavčnik in Šimunović Cilenškova
Kot veleva tradicija, so na odprtju prireditve Slovenski dnevi knjige knjige v Ljubljani razglasili dobitnika nagrade natečaja Društva slovenskih pisateljev in revije Sodobnost za esej in kratko zgodbo. Za najboljši esej je obveljalo delo Delavci, ki ga podpisuje Tomaž Pavčnik, najboljša kratka zgodba pa je Sotto voce avtorice Natalije Šimunović Cilenšek.

Pavčnik, po poklicu sodnik, je žirijo prepričal z esejem, ki "ponuja poglobljen in kritičen vpogled v segment družbenega delovanja, ki ga običajno lahko spremljamo le skozi priprta vrata t. i. internih razprav". Kratka zgodba Šimunović Cilenškove Sotto voce je zgodba "navidezno prostodušnih, a pravzaprav preudarno intoniranih pogledov" na dve leti muziciranja godalnega kvarteta. Člani so primorani držati skupaj kljub ekscesom in turbulencam.

Večerna branja, tuji gostje
Letošnji Slovenski dnevi knjige v Ljubljani poleg nove lokacije ponujajo tudi poglobljen in prerojen program. Novost so diskusije na aktualne teme v Trubarjevi hiši literature, literarni dogodki pa bodo potekali na neobičajnih mestih - na Pediatrični kliniki, v ženskem zaporu na Igu ter Domu za ostarele na Taboru. Na dnevih bodo razkrili tudi dobitnika nagrade kritiško sito.

Večeri na Mestnem trgu bodo namenjeni branjem. Nocoj bo oder zasedel Boris A. Novak, ki bo bral iz prvega dela Vrata nepovrata z naslovom Zemljevidi domotožja. V sklopu Berem te bodo nastopili še Katarina Marinčič, Dušan Šarotar in Polona Glavan. Da literatura sega čez platnice, bodo dokazovali Vlado Kreslin, Katja Perat ter Matjaž Pikalo in Vojko Anzeljc.

V sklopu rubrike Iz sveta bosta na dnevih nastopila Kandačana Endre Farkas in Marie Souaid. Iz nekdanje Jugoslavije na dneve prihajata Faruk Šehić in Dragan Velikić, med gosti bo tudi nemško-avstrijska literatka Melanie S. Rose. Tiste, ki bi si želeli iz mestnega vrveža vstopiti v svet poezije, bo razveselila instalacija Zlata kletka Inštituta IRIU.

Slovenski dnevi knjige so se v petek že začeli v Mariboru, te dni pa bodo razen v prestolnici potekali še v Ormožu, Celju, Kopru, Kungoti ter v Gradcu in Trstu.

Začeli so se Slovenski dnevi knjige
V pričakovanju 20. Slovenskih dnevov knjige
Začeli so se Slovenski dnevi knjige
V pričakovanju 20. Slovenskih dnevov knjige