Teden splošnih knjižnic je tokrat potekal pod motom Moja knjižnica povezuje, saj knjižnice že dolgo niso več le tradicionalne izposojevalnice knjižničnega gradiva, ampak mnogo več – socialna in kulturna središča krajev.

Knjižnice najdemo v 274 krajih po Sloveniji, 13 bibliobusov na več kot 700 postajališčih pa omogoča tudi dostop oddaljenim uporabnikom. Foto: Radio Maribor/Pixabay
Knjižnice najdemo v 274 krajih po Sloveniji, 13 bibliobusov na več kot 700 postajališčih pa omogoča tudi dostop oddaljenim uporabnikom. Foto: Radio Maribor/Pixabay

V Združenju splošnih knjižnic so izpostavili, da splošne knjižnice že dolgo niso več le tradicionalne izposojevalnice knjižničnega gradiva, ampak so s svojim raznolikim in razvojno naravnanim delovanjem informacijska in neformalna izobraževalna središča, osrednje občinske kulturne institucije ter osrednja krajevna središča branja.

Iz družinske v splošno knjižnico
Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc je v izjavi ob Tednu splošnih knjižnic dejala, je družinska knjižnica tista, ki poskrbi za prvi stik z lepo podobo in prijazno besedo, "toda takoj zatem so splošne knjižnice, kjer se ta ljubezen nadaljuje". "To je naslednja zelo pomembna postaja v odnosu do knjige slehernega med nami," je poudarila v izjavi.

Po besedah državne sekretarke so splošne knjižnice tiste, ki sleherni državljanki in državljanu omogočajo stik tako z izvirnim slovenskim leposlovjem kot s strokovno literaturo. Zato je ta teden in današnji dan splošnih knjižnic še posebej veličasten, "morda še prav posebej v trenutku, ko so pravzaprav zaprte vse druge kulturne institucije, ko smo veseli, da smo uspeli doseči, da knjižnice ostajajo odprte," je izpostavila.

"Zato vzemite knjige v svoje roke, obiščite splošne knjižnice, odkritje, kaj vse v 12-milijonskem gradivu, ki ga imajo, skrivajo in spoznajte tudi vso njihovo drugo delovanje tudi v digitalnem okolju in na spletu," je povabila. In dodala: "Posebej v teh trenutkih velja zahvala vsem tistim uslužbencem, ki v knjižnicah skrbijo, da kljub virusni situaciji naš stik s knjigo v tem trenutku ni zamrl."

Kateri knjižnični projekti so se proslavili letos?
Pri Združenju splošnih knjižnic so se odločili, da letos nagradijo tri projekte, ki se odzivajo na trenutne razmere.

Knjižnica Šmarje pri Jelšah je prejela nagrado za projekt #OstaniDoma v stiku s knjižnico. V dotični knjižnici so se izjemno hitro in učinkovito odzvali na potrebe uporabnikov v času prvega vala epidemije spomladi, ko je bilo ravno to okolje najbolj prizadeto. Tako so prispevali h kvaliteti življenja prebivalcev v času največje stiske, so zapisali v združenju.

Knjižnica Medvode prejela nagrado za Projekt Okno v svet. Foto: BoBo
Knjižnica Medvode prejela nagrado za Projekt Okno v svet. Foto: BoBo

Projekt Okno v svet – zagotavljanje dostopnosti knjižničnih storitev v kriznih razmerah je prinesel nagrado Knjižnici Medvode. V tej knjižnici so namreč ostali z uporabniki v težkih trenutkih izolacije v spomladanskem valu epidemije. Ob tem pa so kot otok stabilnosti, normalnosti in solidarnosti ustrezno odgovorili na njihove potrebe in stiske. Vzpostavili so izjemno dobro sodelovanje s Civilno zaščito in z lokalno televizijo, piše v utemeljitvi nagrade.

Četverica knjižnic – Valvasorjeva Knjižnica Krško, Knjižnica Brežice, Knjižnica Laško in Knjižnica Sevnica – je bila nagrajena za projekt Posavska potujoča knjižnica. Namen sodelovanja je bil s potujočo knjižnico zagotoviti enake možnosti za dostop do knjižničnega gradiva, informacij in storitev vsem prebivalcem območja. Kot še beremo v utemeljitvi, projekt svojo odličnost izkazuje s stališča povezovanja knjižnic in ustvarjanja novih partnerstev in je zgled dobre prakse povezovanja ter sodelovanja 10 partnerjev pri vzpostavitvi potujoče knjižnice za zaokroženo območje Posavja.