Dragan Velikić je za roman Ruski prozor prejel Ninovo nagrado za roman leta 2007. Foto: www.kulturkontakt.or.at
Dragan Velikić je za roman Ruski prozor prejel Ninovo nagrado za roman leta 2007. Foto: www.kulturkontakt.or.at

Nagrado bodo letošnjemu lavreatu podelili 24. novembra na slovesnosti, na kateri bo o Velikiću, tudi veleposlaniku Srbije na Dunaju, spregovoril nekdanji avstrijski podkancler Erhard Busek.

Dobitnik vrste nagrad
Zadnja knjiga srbskega literata Ruski prozor (Rusko okno), ki je v zadnjem letu doživela že sedem ponatisov, bo od septembra dostopna tudi v nemškem jeziku. Zgodba romana je postavljena v čas balkanske vojne, pripoveduje pa o mladem Evropejcu, ki odide iz Beograda in se prek Budimpešte, Münchna in Hamburga znova vrne v mesto. Roman, ki je bil dolgo na vrhu lestvic najbolje prodajanih knjig v Srbiji in Črni gori, je prejel tudi nekaj najpomembnejših srbskih literarnih nagrad, med drugim Ninovo nagrado za roman leta 2007. Avtor bo svoje zadnje delo predstavil tudi na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Nagrada, podeljuje jo Inštitut za Podonavje in Srednjo Evropo, prinese dobitniku tudi 7.200 evrov, znesek pa prispeva avstrijsko ministrstvo za znanost in raziskave. Med dozdajšnjimi dobitniki nagrade najdemo med drugim Wladislawa Bartoszewskega, Györgyja Konrada in Karl-Markusa.

M. K.