Ivan Cankar (1876–1918). Foto: dLib
Ivan Cankar (1876–1918). Foto: dLib

Zgodbi v devetih poglavjih je mogoče prisluhniti od četrtka vsak delavnik ob 19. uri na Tretjem programu Radia Slovenija ‒ programu Ars.

Zbirka Slovenski literarni klasiki in sodobniki prinaša temeljna dela slovenske besedne umetnosti kot zvočne knjige ‒ prozo, poezijo in dramatiko z mojstri interpretacije umetniške besede ‒ vrhunskimi dramskimi igralci ali avtorji samimi. Skupaj so jo zasnovali Program ARS Radia Slovenija, ZKP RTV Slovenija, založba kakovostnih programov, in Slovenski kulturni center v Berlinu.

Novi zvočni knjigi Hiša Marije Pomočnice Ivana Cankarja je mogoče prislugniti vsak delavnik ob 19. uri na Tretjem programu Radia Slovenija - Program ARS!

Cankar se je leta 1899 na Dunaju preživljal kot časnikar. Jeseni tega leta se je nastanil v delavskem predmestju Ottakring pri ločeni šivilji Albini Loeffler, ki je živela sama s štirimi otroki. S tedaj dvanajstletno hčerjo Steffi se je pozneje zaročil, najraje pa je imel hudo bolno Amalijo, ki je morala v bolnišnico, kjer je kmalu umrla.

Delo je izšlo leta 1904
Pisatelj jo je večkrat obiskal in vtisi s teh obiskov so botrovali kratkemu romanu Hiša Marije Pomočnice. Delo je izšlo leta 1904 in je eden vrhuncev njegovega proznega ustvarjanja. Hiša Marije Pomočnice je pripoved o štirinajstih neozdravljivo bolnih deklicah, njihovih strahovih, trpljenju in upanju, o tihemu junaštvu šibkih, ponižanih in razžaljenih, je povedal urednik Programa ARS Matej Venier.

Alen Jelen pa pravi, da Hiša Marije Pomočnice, to subtilno tkano Cankarjevo delo, v interpretaciji Branka Jordana zveni v zvočni podobi še bolj pretresljivo in umetniško dovršeno.

Klasiki in novejše uspešnice
Zvočna knjiga sledi še drugim izdajam, med katerimi so bili Jezero Tadeja Goloba, Cankarjeva Erotika, Levstikov Martin Krpan, Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj in pesniška zbirka Ciciban.