Osnovni namen in cilji festivala Živa književnost, ki ga organizira Galerija Škuc, so popularizacija literature, promocija domačih in tujih mladih ali že uveljavljenih književnikov, mladih ustvarjalcev in poustvarjalcev na glasbenem področju in navsezadnje oživljanje starega mestnega jedra. Foto: Škuc
Osnovni namen in cilji festivala Živa književnost, ki ga organizira Galerija Škuc, so popularizacija literature, promocija domačih in tujih mladih ali že uveljavljenih književnikov, mladih ustvarjalcev in poustvarjalcev na glasbenem področju in navsezadnje oživljanje starega mestnega jedra. Foto: Škuc
Raper Zlatko
Branje književnost bodo popestrili različni glasbeniki, med njimi tudi mladi raper Zlatko. Poleg njega bodo ljubitelji glasbe lahko prisluhnili še skupinam Mandala, Sedef, kontrabasistoma Tomažu Gromu in Michalu Placzeku, opernemu pevcu Diegu Barriosi Rossu, kitaristu Luki Ropretu, kantavtorici Kseniji Jus in DJ-u Dojaja. Foto: Klemen Ilovar

Festival, ki se je že začel pred Galerijo Škuc, ki je tudi njegova organizatorica, ima že dolgoletno tradicijo, saj bo letos potekal že petnajstič. Od drugih tovrstnih festivalov se razlikuje po tem, da je v središču poleg književnosti tudi glasba, edinstvenost pa mu omogoča tudi lokacija, saj vsak dan od 20.00 dalje poteka na ulici starega mestnega jedra v Ljubljani.
Branja poezije in proze ter nastope različnih glasbenih skupin bo spremljal raznovrsten spremljevalni program z različnimi ustvarjalnimi delavnicami, pogovori z avtorji, ulično čitalnico ter prodajo knjig po ugodnih cenah. Obiskovalci pa se lahko razveselijo tudi tega, da je vstop na vse prireditve brezplačen. Festival bo potekal do 20. junija.

Branje uveljavljenih in mladih literatov
Petkov večer je namenjen gejevski poeziji, ki jo predstavljajo udeleženci prevajalske delavnice gejevske poezije pesniki Gašper Malej iz Slovenije, Andras Gerevich z Madžarske, Christopher Whyte s Škotske, Dimitrij Kuzmin in Valerij Ledenjov iz Rusije ter Lawrence Schimel iz Španije. Večer povezuje Brane Mozetič. Naslednji dan bo potekal v znamenju turške poezije, ki jo bodo prav tako predstavili udeleženci nedavne prevajalske delavnice, pesniki Primož Čučnik, Alja Adam, Marjan Strojan, Bejan Matur, Haydar Ergölen in Tuna Kýremýtcý.

Nato pa se bo do konca festivala zvrstilo še več branj poezije in proze. Svoja dela bodo interpretirali pesnici Veronika Dintinjana in Barbara Pogačnik iz Slovenije in pripovedniki Adam Wiedemann s Poljske ter Gojmir Polajnar (s pravim imenom Boris Pintar), Goran Vojnović ter Urška Sterle iz Slovenije.

Glasba za vsak okus
Branja literarnih del bodo popestrile različne glasbene skupine, med njimi etnoskupina Mandala, Sedef, ki se posveča glasbeni tradiciji sevdalink, kontrabasista Tomaž Grom in Michal Placzek, operni pevec Diego Barrios Ross, kitarist Luka Ropret, raper Zlatko, kantavtorica Ksenija Jus s svojim triom in DJ Dojaja.

Pester spremljevalni program
V okviru festivala bo potekal tudi umetniško ustvarjalni projekt O'živela knjiga, s katerim želijo organizatorji obiskovalce spodbuditi k druženju, ustvarjanju, branju in debatiranju. Med tednom se bo tako zvrstilo več ustvarjalnih delavnic za otroke in odrasle, na katerih boste lahko sprostili domišljijo in domov odšli z novim zastorom za luč, knjižnimi lampijoni, izdelali svojo unikatno knjigo ali nakit iz origami figuric in navsezadnje prisluhnili pravljici Zvezdica Zaspanka Franeta Milčinskega - Ježka, zgodbici Sosedje in prijatelji Lawrencea Schimela in spoznavali nemško kulturo na predstavitvi Mach mit, ki jo je pripravilo Podporno društvo za nemški dopolnilni pouk v materinščini.

Za ozadje O'živela knjiga
Nastopajoči bodo svoja dela interpretirali na ozadju domišljene scenografije, ki jo oblikujejo mladi arhitekti, oblikovalci ali slikarji. Ustvarjalki letošnje scenografije z imenom O'živela knjiga Urška Štrukelj in Maja Rijavec sta kot material uporabili odvržene in odpisane knjige, ki so postale vizualni element in tako še vedno, le da na nov način, sporočajo zgodbe ter ustvarjajo pomene.

K. S.