Leta 2007 je pesnik objavil antologijo svojega dela z naslovom D Great Coman, leta 2009 pa zbirko pesmi Dictionarul Mara, za katero je prejel nagrado Radio Romunia Cultural. Živi na severu Transilvanije. Foto:
Leta 2007 je pesnik objavil antologijo svojega dela z naslovom D Great Coman, leta 2009 pa zbirko pesmi Dictionarul Mara, za katero je prejel nagrado Radio Romunia Cultural. Živi na severu Transilvanije. Foto:
Jama Vilenica
Podelitev nagrade vilenica predstavlja vrhunec festivala, ki ga bodo v jami pospremila branja letošnjega lavreata Cartarescuja, Gorazda Kocijančiča in Xaviera Ferreja. Foto: BoBo

Žirija, sestavljena iz nekaterih gostov festivala, je menila, da je Comanova poezija rahločutna, pretresljiva, nova in polna čustev. Pesniku, rojenemu leta 1975 v Transilvaniji, je v verzih uspelo doseči, da so vsakodnevne stvari postale poetične, je ugotovila žirija.

Slovenščina med prvimi prevodi
Coman je do zdaj izdal tri pesniške zbirke: Leto rumenega krta, Ghinga in Leksikon Mara. Njegove pesmi so prevedene v francoščino, madžarščino, nemščino, slovenščino, srbščino in švedščino.

Dober ... Dan?
Coman se je za nagrado zahvalil in se obenem pošalil, da je prvi dan, ko je prispel v Lipico, mislil, da je zelo znan. Ves čas je slišal, kako ljudje izrekajo "dober dan". Prepoznal je svoje ime - Dan.

Dobitnik kristala vilenice je prejel statueto, delo akademskega slikarja Petra Abrama, in hkrati dobil priložnost, da nastopi na uglednem festivalu Cuirt, ki poteka aprila v Galwayu na Irskem. Lani je kristal vilenice prejel slovenski pisatelj Goran Vojnović.

Na literarni matineji v Štanjelu so se prej predstavili še Lubica Somolayova (Slovaška), Stanka Hrastelj (Slovenija), Nikola Madžirov (Makedonija), Ljiljana Jokić Kaspar (Srbija) in Tatjana Komisarova (Rusija). S svojimi pesmimi so se predstavile tudi dobitnice 11. mlade vilenice: Julija Železnik, Teja Gerjovič in Lara Ružič Povirk.

Večer v znamenju osrednje slovesnosti
Kristal vilenice je prva nagrada današnjega festivalskega dne, veliki finale, podelitev nagrade vilenica romunskemu pisatelju Mirceau Cartarescuju, pa je bila na programu danes zvečer v najstarejši turistični jami na svetu, po kateri nosi festival tudi ime. (Podelitev nagrade, na kateri je bil slavnostni govornik začasni minister za kulturo Boštjan Žekš, je režiral Jaka Andrej Vojevec.)

26. mednarodni literarni festival, ki se je začel v sredo, letos poteka pod sloganom Beri me v živo. Na vprašanje glasne interpretacije literature so udeleženci odgovarjali tako na teoretski ravni kot v praksi - z literarnimi nastopi.