Johna F. Kennedyja so ustrelili med pozdravljanjem množice, ki so prišle predsednika pozdravit ob njegovi vožnji skozi Dallas 22. novembra leta 1963. Foto:
Johna F. Kennedyja so ustrelili med pozdravljanjem množice, ki so prišle predsednika pozdravit ob njegovi vožnji skozi Dallas 22. novembra leta 1963. Foto:
Stephen King
Stephen Edwin King, ki je tudi scenarist, igralec, producent in režiser, sodi med najuspešnejše sodobne ameriške pisatelje. Foto: EPA

King, sicer avtor knjižnih uspešnic, kot so Carrie, Mačje pokopališče, Tisto (vsi ti so doživeli tudi svojo filmsko različico), se tako pridružuje množici pisateljem, ki so doslej v Kennedyjevem življenju in še vedno v skrivnost zavitem atentatu nanj našli navdih za svoje delo.
Kennedyjevo življenje odvisno od šolskega učitelja
V knjigi, ki bo izšla novembra, ne bo šlo brez pisateljeve značilne domišljije in tako ne bo šlo za običajno Kennedyjevo biografijo, ampak bo predstavitev preteklosti izhajala iz sedanjosti. V leto 1963 se bo namreč vrnil šolski učitelj Jake Epping, ki bo potoval v času, da bi preprečil atentat.
Odgovorna misija vračanja v čas
Eppingovo skakanje v času se začne, ko ga prijatelj Al prepriča o misiji, da bi preprečil atentat na 35. ameriškega predsednika, kar mu omogoča portal, ki ga popelje v čas Jamesa Deana in Elvisa. Učitelj pokorno sprejme nalogo, v preteklosti pa naleti na obremenjenega osamljenca Leeja Harveyja Oswalda, pa tudi na lepo šolsko knjižničarko, Sadie Dunhill, ki se izkaže za ljubezen njegovega življenja. Tu se pojavi vprašanje, ali bo Jaku uspelo spremeniti potek zgodovine, in še pomembnejše, kako bo to vplivalo na nadaljnje dogodke.
Cela vrsta poskusov reševanj skrivnosti tistega dne
Stephen King ni prvi ameriški pisatelj, ki je razmišljal o tem, kaj bi se zgodilo, če bi se leta 1963 zgodovina pisala drugače. JFK je atentat preživel v knjigi Stephena Baxterja, tudi sicer pa sta tako tragični dan kot tudi predsednikovo zasebno življenje spodbudila že vrsto pisateljev in tudi nekaj režiserjev. Med najbolj znanimi filmi je morda tisti, ki ga je leta 1991 posnel Oliver Stone, v njem pa je Kevin Costner skušal priti resnici do dna.