Foto: Festival Pranger
Foto: Festival Pranger

Festival se začenja z drevišnjim pesniškim večerom v Trubarjevi hiši literature, na katerem bodo nastopili Nina Dragičević, Neža Zajc, Kristina Hočevar, Meta Kušar, Kristina Kočan in Jernej Županič ter posebna gosta iz Ukrajine, pankovska pesnica Jevgenija Čuprina iz Kijeva in rezident Društva slovenskih pisateljev (DSP) na Bledu Ivan Baidak.

Sorodna novica To telo, pokončno: pesniška zbirka Nine Dragičević, ovenčana z Jenkovo nagrado

Knjižni izbor letošnjega Prangerja
Za letošnji Pranger je Silvija Žnidar, ki jo bo na razpravah v Rogaški Slatini nadomeščala Diana Pungeršič, izbrala aktualno Jenkovo nagrajenko Nino Dragičević z delom To telo, pokončno, Županiča z Orodjem za razgradnjo imperija in Natalijo Milovanović s prvencem Samoumevno. Po izboru Alena Albina Širce bodo na Prangerju razpravljali o knjigah Odhajanje za začetnike Cvetke Lipuš, Zmaj Mete Kušar in Brez slovesa Neže Zajc. Denis Škofič pa je izbral Skupinsko sliko Janeza Ramoveša, Rujenje Kristine Hočevar in Selišča Kristine Kočan.

Stritarjeva nagrada za mlade kritike
Med 7. in 9. julijem bodo v Kulturnem centru Rogaška Slatina kritiške razprave. V Aninem dvoru v Rogaški Slatini bodo 8. julija ob pesniškem branju tudi podelili Stritarjevo nagrado za mladega kritika ali kritičarko. Nagrado podeljuje DSP obetavnim kritiškim avtoricam in avtorjem, ki s svojim pisanjem in prodornim ocenjevanjem literarnih del vstopajo na področje kulturnega ustvarjanja.

Tradicionalno konceptualno razpravo, ki bo potekala na temo Poezija & Jeza, so po besedah Urške P. Černe letos zaradi odpovedi enega od udeležencev prestavili na jesen. O izboru teme je povedala, da se jim je zdela nujna tudi zato, ker se v Sloveniji nihče z njo ne ukvarja akademsko eksplicitno v polju umetnosti. Jeze je v slovenski literaturi sicer ogromno, a o njej skorajda ni refleksije.

Natančen program 19. Prangerja
si lahko pogledate tukaj.

Angleščina v fokusu
Letošnji tuji jezik v fokusu je angleščina. Po besedah moderatorke mednarodne razprave o angleščini kot prevodnem jeziku poezije Nade Grošelj bo okrogla miza, ki sodi k prevajalskemu delu, predvidoma 13. oktobra v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani, gosta bosta Županič in Erica Johnson Debeljak.

Najmlajša kritika na temo Pobega
V sklopu programa ELA - Mali Pranger, ki je namenjen najmlajšim, je literarni natečaj letos potekal na temo Pobeg, slovesna podelitev priznanj učencem osnovne šole pa je bila konec maja v Rogaški Slatini. Konceptualna razprava na temo Poezija & jeza bo tokrat oktobra. V Ljubljani in Mariboru pa bodo oktobra in novembra v okviru Kritiškega studia izvedli delavnici literarne in prevodne kritike pod mentorstvom Urške P. Černe in Maje Šučur.