Nagrada za otroško in mladinsko književnost, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev (DSP), je namenjena uveljavljanju izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja. Desetnico podeljujejo za obdobje zadnjih treh let, prvikrat pa so jo podelili leta 2004.

Naslovnice letos nominiranih knjižnih del. Foto: DSP
Naslovnice letos nominiranih knjižnih del. Foto: DSP

Naslovi, ki se potegujejo za letošnjo nagrado
Borutu Gombaču
je nominacijo prineslo delo Skrivnost lebdeče knjige (Litera, 2020) z ilustracijami Nede Hafner, Nataši Konc Lorenzutti knjiga Gremo mi v tri krasne (Miš založba, 2020), Nini Mav Hrovat slikaniško besedilo Posluh, jazbec gre! (Miš založba, 2020) z ilustracijami Kristine Krhin, Vinku Möderndorferju pa knjiga poezije Babica za lahko noč (Miš založba, 2019), ki jo je ilustrirala Tanja Komadina.

Nominirani so še Maša Ogrizek z zgodbicami Koko Dajsa v mestu (Miš založba, 2018), ki jih je ilustriral Miha Ha, Milan Petek Levokov z mladinskim pustolovskim romanom Lov za templjarskim zakladom (Mladinska knjiga, 2018), Andrej Predin s slikaniško zgodbo Vesoljčki (Mladinska knjiga, 2020) z ilustracijami Roka Predina, Damijan Šinigoj z mladinskim romanom Kjer veter spi (Miš založba, 2020), Anja Štefan za besedilo slikanice Imam zelene čeveljčke (Mladinska knjiga, 2020) z ilustracijami Jelke Reichman in Janja Vidmar z mladinskim romanom Elvis Škorc, genialni štor (Miš založba, 2018).

Sorodna novica Z Ding dong zgodbami do globljega poistovetenja s sodobnimi pustolovščinami

V prvem krogu 80 knjižnih del
Tudi letošnji izbor del je pripravila Dragica Haramija, o nominirancih pa je odločala žirija v sestavi: Magdalena Svetina Terčon (predsednica), Jana Bauer, Igor Bratož, Neli Filipić in Slavko Pregl. Merila za nagrado je tokrat izpolnjevalo 80 knjig, so sporočili z DSP-ja.

Lani so z desetnico nagradili Jano Bauer za delo Ding dong zgodbe (KUD Sodobnost International, 2018), ki ga je ilustrirala Bojana Dimitrovski. Razglasitev tokratnega nagrajenca je napovedana za 27. maj.