Za Eduarda Spelterinija so govorili, da je s svojimi fotografijami, ki so Evropejcem ponudile nov pogled na njihovo deželo, vplival tudi na nove tokove v likovni umetnosti, ki so sprejemali novo perspektivo in nov občutek obvladovanja ali pa neobvladovanja sveta. Foto:
Za Eduarda Spelterinija so govorili, da je s svojimi fotografijami, ki so Evropejcem ponudile nov pogled na njihovo deželo, vplival tudi na nove tokove v likovni umetnosti, ki so sprejemali novo perspektivo in nov občutek obvladovanja ali pa neobvladovanja sveta. Foto:
Eduard Spelterini
Kot se to prepogosto zgodi z velikimi umi in vizionarji, je tudi Eduard Spelterini umrl pozabljen in reven. Foto: Verkehrshaus der Schweiz

Prvega oktobra 1898 je Eduard Spelterini nekaj pred enajsto dopoldne vzletel iz kraja Sitten v švicarskem kantonu Wallis. Podal se je na prvo vožnjo z balonom čez Alpe. Na 229 kilometrov dolgi poti z balonom do Besancona, ki je trajala pet ur, je Spelterinija spremljalo več sopotnikov, ki so pozneje govorili o očaranosti in strahospoštovanju, ki so ga občutili nad alpskimi vrhovi. V naslednjih letih se je Spelterini še večkrat podal na pot čez Alpe in čudovite poglede, ki so se mu odpirali, je tudi fotografiral.
Spelterini je bil namreč eden pionirjev fotografiranja iz zraka, zanimanje za ta novi žanr pa je po Evropi tudi sam širil z mnogo predavanji. O njih je med drugim poročal tudi časopis Neue Zürcher Zeitung: "Spelterini je mož tisočerih obrazov in sposobnosti. Kar je poleg svojih zdravih kosti še prinesel s potovanj po zraku, naokoli nosi v dveh škatlah in le čaka, kdaj nam bo kot Aladin, ki ima v rokah čudežno svetilko, lahko pokazal zaklade, ki se skrivajo v njiju." Ti zakladi so bile seveda fotografije, ki so ljudem v času pred razmahom letalskega prometa odprle nov pogled na svet.
Balonar z akrobatko, pripeto na košaro
Eduard Spelterini je bil tudi sicer skrivnosten mož. Ne ve se povsem natančno, kaj se je s tem človekom, ki se je rodil s priimkom Schweizer, dogajalo v njegovih najstniških letih. Ena od različic njegovega življenjepisa govori o tem, da se je Spelterini šolal na pariškem konservatoriju, vendar šolska dokumentacija tega ne potrjuje. Drugi zapisi namigujejo, da se je iz rodne Švice odšel v študij trgovske obrti v Hamburg. kakor koli že, zagotovo pa je leta 1877 v Parizu opravil izpit za letenje z balonom na tamkajšnji aeronavtični akademiji. Hitro si je priskrbel lasten balon in začel potovati po Evropi, pa tudi nastopati skupaj z akrobatko Leono Dare, ki je na njegov balon pritrdila trapez.
Ko je Eduard Spelterini odkril fotografijo, se mu je življenje spremenilo in začel je vestno dokumentirati svoja potovanja; tudi tista v Afriki. Danes hranijo njegov fotografski arhiv v švicarskem znanstvenem in zabaviščnem centru Verkehrshaus v Luzernu.