Čeprav je najbolj znan kot režiser, pa je Lynch po svoji osnovni profesiji  slikar, svoja dela pa je postavil na ogled že v številnih muzejih in galerijah po vsem svetu. Foto: EPA
Čeprav je najbolj znan kot režiser, pa je Lynch po svoji osnovni profesiji slikar, svoja dela pa je postavil na ogled že v številnih muzejih in galerijah po vsem svetu. Foto: EPA
Njegov zadnji film iz leta 2006 nosi naslov Notranje zadeve. Foto: EPA

Filmska industrija se je spremenila, je pred odprtjem svoje slikarske razstave na Inštitutu moderne umetnosti v Middlesbroughu v Veliki Britaniji dejal režiser, ki je s svojim unikatnim filmskim izrazom že desetletja med najbolj prepoznavnimi filmskimi ustvarjalci. Sam je uspešen tako na velikih platnih, med drugim se je podpisal pod Modri žamet, Človek slon in Mulholland Drive, kot na televizijskih zaslonih, kjer je v 90. letih prejšnjega stoletja navduševal s kultno serijo Twin Peaks. Ta se čez dve leti vrača na male zaslone.

"Umetniške hiše izginjajo, ko govorimo o alternativni kinematografiji, pa dejansko velja, da edini kraj, kjer lahko režiserji pokažejo svoja dela, (p)ostajajo filmski festivali. To so žalostni časi za alternativni film," je ocenil 68-letni režiser, vizualni umetnik, glasbenik in igralec, ki slovi po svojih surrealističnih filmih. "Stvari se dogajajo v valovih. Mislim, da če bi prišel nek nov val filma, kot sta bila recimo v 60. letih francoski novi val ali italijanski novi val, bi se stvari hitro spremenile. Mogoče nas to čaka izza ovinka."

Kot je še dejal v pogovoru za BBC, v zadnjih letih ni veliko hodil v kino, so pa nanj močan vtis pustile nekatere televizijske serije, kot so Oglaševalci, Breaking Bad in True Detective. "Kabelska televizija je dejansko nova umetniška hiša. Art kini so izginili, številni umetniški filmi, ki niso hollywoodski blockbusterji, pa končajo na kabelski televiziji."

Nimam ideje za nov film
Lynch je svoj zadnji film Inland Empire posnel leta 2006, kot pravi, pa je glavni razlog, da od tedaj ni posnel novega filma, preprosto dejstvo, da še ni dobil nobene ideje. Tako se zdaj znova posveča seriji Twin Peaks, ki jo bo posnel v prihodnjih 18 mesecih. "S soscenaristom Markom Frostom sva začela dobivati ideje in še vedno čutiva neko željo, da se vrneva v svet Twin Peaksa." V isti sapi pa dodaja, da so podrobnosti o seriji za zdaj še strogo zaupne.

Lynch je svojo umetniško pot začel kot vizualni umetnik, potem ko je v 60. letih študiral slikarstvo na pensilvanski akademiji za lepe umetnosti. O svojem prvem filmu je dejal, da je premikajoča se slika, kar jasno priča o njegovi predanosti slikarski umetnosti. Na omenjeni razstavi v Middlesbroughu, poimenovani Naming, so poleg slik in skic, ki jih je naredil v karieri, na ogled tudi podobe iz njegovega drugega kratkega filma The Alphabet. "Videli bodo nekaj zelo zanimivih, tudi krasnih stvari, ki bi lahko prebudile sanje. Na nek način jih lahko spodbudijo, odvisno od gledalca. Nekateri bodo dejali 'To ni zame, to so primitivne smeti', drugi pa bodo dekli 'Uf, to so sofisticirane, prekrasne stvari, grem sanjat'." Razstava je na ogled do 26. marca.