Premiera bo danes v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor.

"Memoria je predstava o spominu in njegovi izgubi. Je raziskovanje časa, saj se le ti, ki zaznavamo čas, spominjamo. Je raziskovanje imaginacije, saj je spomin nemogoč brez nje, naš spomin pa sta čas in izkušnja, ujeta v podobi. Memoria je potop v vizionarsko zavest in reafirmacija izkušanja, iz katerega izhajamo in v katerega se vračamo," sporočajo iz društva Moment.

Avtorica pravi, da je kot vir za pisanje pisma gledalcu iz prihodnosti o tem, od kod prihajamo, uporabila vizionarska slikarska dela Marka Jakšeta. Slike je nato izročila v branje analitiku vizualnih komunikacij, ki je sicer njen oče. Njegova razmišljanja o lepoti, ljubezni, podobi, življenju, smrti, svetem in stvarjenju je posnela za nadaljnjo obdelavo.

"Material, ki ga generirajo Markova umetniška dela, očetovo branje vizualnega materiala in Malin lastni performativni in gibalni arhiv, ki temelji na praksah sanjanja, se prepletajo kot niti, ki tkejo predstavo," pojasnjujejo v Momentu.

Predstava je nastala v produkciji mednarodne regionalne mreže Pan-Adria. Partnerji so poleg mariborskega Momenta še Zavod En-Knap, SNG Nova Gorica, Hrvaški kulturni dom na Sušaku, Zagrebški plesni center, Mediteranski plesni center iz Svetvinčenata, Artisti Associati iz Gorice in Alpe Adria Alliance in v sodelovanju s Platformo sodobnega plesa (Zavod Moja kreacija, Maribor).

Mala Kline je performerka, koreografinja in pisateljica. Njen opus temelji na tehnikah sanjanja Saphire, ki jih uporablja za odpiranje izvirnih prostorov občutenja in za generiranje podob, za katere so značilne pomenska pretočnost, kontradiktornost in atmosferska intenzivnost.

Za koreografska dela je prejela vrsto večjih slovenskih nagrad, med drugim zlata ptica (2005), povodni mož (2005, 2013), nagrada gibanice (2013, 2023) ter nagradi Ksenije Hribar za koreografijo (2013) in za teorijo (2021).

Leta 2018 je ustanovila zavod ELIAS 2069 – šolo, umetniški rezidenčni prostor, ekološko kmetijo in zdravilišče na prostem, ki je v neokrnjenem naravnem letovišču globoko v divjini južne Slovenije in je namenjen izobraževanju in ustvarjanju prek rabe tehnik sanjanja.
Pan-Adria združuje organizacije regije med Jadranom, Alpami in panonsko nižino in želi okrepiti sodelovanje med vključenimi organizacijami, nuditi izbranim uveljavljenim ustvarjalcem ugodne pogoje za ustvarjanje in predstavitev novega dela ter prispevati k večji prepoznavnosti sodobnega plesa v Sloveniji, na Hrvaškem, v Furlaniji-Julijski krajini in Benečiji.