Trajanovo palačo so odkrili že v 16. stoletju, tokratna pa so prva sistematična izkopavanja na območju njene lege. Foto: EPA
Trajanovo palačo so odkrili že v 16. stoletju, tokratna pa so prva sistematična izkopavanja na območju njene lege. Foto: EPA
Trajanova palača v Portusu
Arheologi domnevajo, da so amfiteater v Trajanovi palači uporabljali za zasebno zabavo. Foto: EPA
Panteon v Rimu
Na novo odkriti amfiteater naj bi bil velik približno toliko kot rimski Panteon.

Amfiteater je občutno manjši od znamenitega rimskega Koloseja, saj naj bi meril le 42 metrov v dolžino in 38 metrov v širino. Da bi si lažje predstavljali velikost amfiteatra, naj omenimo, da je približno toliko velik rimski Panteon; rimski Kolosej, ki velja za najznamenitejši spomenik starega Rima, pa je, za primerjavo, dolg 189, širok pa 156 metrov.

Zasebni amfiteater v Trajanovi palači
Lega malega amfiteatra je arheologe nekoliko presenetila, saj takšne najdbe niso pričakovali v pristaniškem mestu. Domnevajo pa, da je šlo za amfiteater, namenjen zasebni zabavi, saj so ga odkrili znotraj kompleksa trajanske cesarske palače. Vseeno pa arehologi še ne morejo z gotovostjo povedati, katere igre so prirejali v amfiteatru. Obdobje vladavine cesarja Trajana je zaznamoval nadaljnji razvoj pristanišča Portus pri današnji Ostii, katerega prva faza gradnje je postavljena v čas vladavine Klavdija (10 pr. n. št-54). Pod Trajanom so okoli leta 103 novo pristanišče načrtovali nekoliko bolj v notranjosti in v njegovi bližini so zgradili tudi Trajanovo palačo, znotraj katere so odkrili amfiteater.

Ob tem arheologi in predstavnik tokratne odprave univerze v Southamptonu Simon Keay pravijo: "Zelo nenavadno je, da smo tako luksuzno zgradbo, zgrajeno v imperialnem slogu, odkrili v bližini pristanišča." Ob pristanišču, prek katerega so v prestolnico - pristanišče je bilo povezano z reko Tibero - dovažali sužnje, gradbeni material, luksuzne dobrine, divje živali iz Afrike in hrano, je bilo sicer veliko obrtnih delavnic, rimskih meščanov pa bivanje v Portusu ni privlačilo. Zanimivo je, da je vodno vez med pristaniščem in Rimom, ki je bila v uporabi v starem Rimu, ponovno odprl papež Gregor XIII. (1502-1585), vodno pot pa so uporabljali tudi pod papežem Pavlom V. (1552-1621).

Odkritje palače v 16. stoletju
Ko smo že omenili papeža Gregorja XIII., naj še dopišemo, da so Trajanovo cesarsko palačo odkrili prav v 16. stoletju, torej v stoletju Gregorjevega pontifikata, vendar pa so zdaj aktualna povsem prva sistematična izkopavanja na njeni lokaciji. Arheologi ob tem sporočajo, da je lahko odkritje amfiteatra šele začetek večjih odkritij, saj celotnega pristanišča Portus, ki sicer velja za eno najbogatejših arheoloških najdišč na ozemlju starega Rima, arheologi do zdaj še niso temeljito preiskali.

Vseeno se bo cikel izkopavanj, v katerem sta poleg univerze v Southamptonu sodelovali še univerza v Cambridgeu in Britanska šola v Rimu, končal. Raziskovanja so sicer poleg amfiteatra obrodila še odkritje vrta in bogato okrašenih soban ob amfiteatru, arheologi pa so našli tudi ostanek kipa neke mitološke osebe, za katero domnevajo, da predstavlja lik Odiseja, datirajo pa ga na prehod 2. v 3. stoletje. Po koncu izkopavanj nameravajo arheologi postaviti tudi spletno stran z virtualno rekonstrukcijo palače.