Duša Počkaj v Hladnikovem Plesu v dežju iz leta 1961. Foto: RTV SLO
Duša Počkaj v Hladnikovem Plesu v dežju iz leta 1961. Foto: RTV SLO
24. junij je rojstni dan skladatelja Georgea Jamesa Webba.
Deček
Zdenko Kalin si je zamislil dečka s piščalko, simbol nacionalke. Foto: RTV SLO
Litografija Pabla Picassa na temo Don Kihot in Sančo Pansa. Foto: EPA

V ljubljanski Drami je nastopala od leta 1946 in ji ostala zvesta do konca. Oblikovala je prek 100 gledaliških in filmskih vlog ter nastopila v več kot 100 radijskih igrah.

Počkajeva se je rodila v Dolnji Lendavi 16. novembra 1924. Diplomirala je na AGRFT-ju. Debitirala je v filmu Jara gospoda. Za svoje delo je prejela zlato areno in nagrado kritike, Pulj 1961, nagrado Prešernovega sklada je prejela leta 1962 za vlogo Maruše, za vlogo Rdečelaske v Plesu v dežju pa priznanje Metoda Badjure. Igralka leta je postala 1979, nagrado carice Teodore je prejela v Nišu leta 1980 za vlogo tete v Ubij me nežno.

1803 se je rodil angleško-ameriški skladatelj George James Webb.

1842 se je rodil ameriški pisatelj, pesnik, satirik, urednik in novinar Ambrose Gwinnett Bierce. V svojih delih je uporabljal temačen in kritičen vidik opisovanja, zato se ga je prijel vzdevek Bitter Bierce oziroma grenki Bierce.

1860 se je rodil francoski skladatelj Gustave Charpentier ki je zaslovel z opero Luise. Umrl je v Parizu leta 1956.

1888 se je rodil nizozemski arhitekt Gerrit Rietveld. Zaslovel je predvsem z oblikovanjem lasnega pohištva, s čimer se je začel ukvarjati že med študijem.

1897 se je rodil Franjo Kršinić, ki je ob Meštroviću in Augustinčiću oblikoval sodobno jugoslovansko kiparstvo.

1899 se je rodil škotski pisatelj Bruce Marshall. Predvsem v anglosaških deželah je zaslovel s posmehljivimi in ironičnimi romani.

1901 se je rodil ameriški skladatelj Harry Partch.

1901 je bila odprta prva razstava Picassovih slik.

1905 se je rodil slovenski kipar Zdenko Kalin, avtor dečka, simbola RTV Slovenija. Izobraževal se je na tehnični srednji šoli v Ljubljani, študij pa nadaljeval v Zagrebu in ga končal pri Ivanu Meštroviću. Od leta 1945 je bil profesor za kiparstvo na ljubljanski akademiji, redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti pa je postal leta 1953. Umrl je 22. maja 1975 v Ljubljani. Med njegovimi deli velja poudariti Splavarja na Bledu in v Celju, nepostavljeni spomenik kralju Aleksandru I. v Mariboru, Talca v Begunjah in v Gramozni jami v Ljubljani. Njegov pa je tudi Deček, sicer simbol RTV Slovenija.

1908 se je v Ljubljani rodil slikar Slavko Pengov, ki velja za zadnjega velika slovenskega freskanta. Sprva je slikal poudarjene realistične podobe v olju, nato pa se je vse bolj ukvarjal z zidnim slikarstvom, v katerem je dosegel največje uspehe. Ustvarjal je monumentalna dela. Sodeloval je tudi z arhitektom Jožetom Plečnikom. Umrl je leta 1966.

1930 se je rodil francoski filmski režiser Claude Chabrol. Med drugim je režiral filme: Lepi Serge, Naivna dekleta, Landru, Košuti, Mesar, Rdeče noči in Violette Noziere.