Ernst-August mlajši je sin Chantal Hochuli, s katero je bil njegov oče poročen med letoma 1981 in 1997. Foto: EPA
Ernst-August mlajši je sin Chantal Hochuli, s katero je bil njegov oče poročen med letoma 1981 in 1997. Foto: EPA

Dinastija Welf, znana tudi pod imenom Gvelfi, je nekoč vladala območjem južne in osrednje Nemčije. Čeprav so bili nemški kraljevi naslovi ukinjeni leta 1866, so obdržali veliko nakopičenega bogastva. Tako rekoč kronski dragulj med njihovimi nepremičninami je grad Marienburg, gotska palača s 135 sobami v Spodnji Saški, zgrajena leta 1867.

Ogromni stroški vzdrževanja gradu
Princ Ernst-August starejši je glede na sodne listine med letoma 2004 in 2007 dotično nepremičnino skupaj s še dvema podaril sinu. Vendar se je izkazalo, da ne gre za darilo, ki bi si ga Ernst-August mlajši zares želel. Stroški vzdrževanja gradu povzročajo konkretno luknjo v financah družine, potrebna prenova pa bi lahko stala približno 27 milijonov evrov, poroča nemški tisk.

Nato je leta 2018 Ernst-August mlajši naznanil, da propadajoči grad prodaja za en evro, kar je za revijo Der Spiegel opisal kot "simbolno gesto", ki bo omogočila, da se zgodovinsko posestvo ohrani za javnost. Glede na poročila je nemški zvezni parlament glasoval za 13,6 milijona evrov za obnovo gradu.

Toda ta odločitev ni naletela na pozitiven odziv njegovega očeta, sicer odtujenega moža monaške princese Caroline in daljnega bratranca britanske kraljice Elizabete II. Zadevo je vložil na okrožno sodišče v Hannovru prek berlinske odvetniške pisarne, pri čemer zahteva nazaj nadzor nad gradom in precej drugega premoženja.

Ernst-August starejši je odtujeni mož monaške princese Caroline, s katero je poročen od leta 1999. Foto: EPA
Ernst-August starejši je odtujeni mož monaške princese Caroline, s katero je poročen od leta 1999. Foto: EPA

Oče sinu očita tudi nezakonito prisvojitev več dragocenosti
"[Ernst-August mlajši] je resno kršil pravice, pravne interese in interese [svojega očeta]," je zapisano v sodnem spisu. V nadaljevanju pa še, da je Ernst-August mlajši poskušal prevzeti nadzor nad posestvom "za očetovim hrbtom" in si nezakonito prisvojil nekatere družinske slike, skulpture in starinske kočije iz knjižnice vojvode Augusta v Wolfenbüttelu in zgodovinskega muzeja v Hannovru. Kot še piše, 66-letni Ernst-August starejši zdaj "živi bolan in izoliran v gozdu v Avstriji ter da ga sin kljub več prošnjam za pomoč ne podpira", navaja The Art Newspaper.

Ernst-August mlajši je za nemško tiskovno agencijo DPA dejal, da je primer neutemeljen, in dodal, da so bili vsi argumenti "v preteklosti že razveljavljeni zunaj sodišča". Trdi, da je bil dogovor o prenosu lastništva gradu Marienburg na regionalne oblasti Spodnje Saške "pravno varen". "Nič ne ovira dolgoročnega ohranjanja Marienburga kot osrednjega kulturnega spomenika Spodnje Saške, odprtega za vse," je sklenil 37-letni princ. Po pisanju časopisa The Art Newspaper sodišče še ni določilo datuma obravnave.