Britanski muzej bi moral voditi register vseh predmetov, ki jih hrani v svojih zbirkah, piše v priporočilih po pregledu, ki so ga opravili v muzeju. Foto: EPA
Britanski muzej bi moral voditi register vseh predmetov, ki jih hrani v svojih zbirkah, piše v priporočilih po pregledu, ki so ga opravili v muzeju. Foto: EPA

Britanski muzej mora voditi obsežen register vseh predmetov v svojih zbirkah, saj je bilo v zadnjih letih ukradenih do 1500 predmetov, so v poročilu zapisali neodvisni preiskovalci. Pregled, ki so ga vodili Nigel Boardman, nekdanji korporativni odvetnik, Lucy D'Orsi, vodja nadzornice britanske prometne policije, in Ian Karet, namestnik sodnika višjega sodišča, je obsegal področja obvladovanja tveganja tatvin, revizijo poslovanja, upravljanja muzeja in varnostnih dejavnikov.

Sorodna novica Kraja v Britanskem muzeju večja, kot so mislili: morda "nikoli ne bomo vedeli, kako velika"

Vodstvo Britanskega muzeja je že sporočilo, da je soglasno sprejel priporočila pregleda, policijska preiskava še poteka
Pregled so sprožili skrbniki muzeja, ki v imenu države hrani približno osem milijonov zgodovinskih predmetov, potem ko so v začetku leta razkrili, da so bili predmeti ukradeni, poškodovani ali pogrešani. Njihova preiskava je pokazala, da je bilo ukradenih ali poškodovanih približno 2000 predmetov – predvsem nekatalogiziranih dragih kamnov in nakita iz zbirk o stari Grčiji in Rimu.

Približno tri četrtine od 2000 predmetov je ukradenih ali pogrešanih. Pri drugih 350 predmetih so bili odstranjeni deli, kot so zlati nosilci za dragulje, ki so bili verjetno prodani za odpad, in približno 140 jih je bilo poškodovanih. Od 1500 pogrešanih ali ukradenih predmetov je bilo 351 predmetov vrnjenih v posest muzeja, več kot 300 predmetov pa je bilo identificiranih.

Po pregledu so muzeju predlagali sveženj priporočil o boljšem evidentiranju inventarja. "Muzej mora natančno opredeliti, kaj sestavlja njegove zbirke" in "muzej mora identificirati neregistrirane ali neustrezno registrirane predmete znotraj zbirke in jih v celoti registrirati", se glasita prvi dve priporočili v preiskavi. Iz muzeja so sporočili, da to delo že poteka in da bosta dokumentacija in digitalizacija celotne zbirke končani v petih letih, poroča portal Guardian. V muzeju so pojasnili tudi še nekatere podrobnosti o tatvinah in škodi, med drugim to, da so se tatvine dogajale v daljšem časovnem obdobju. Policijska preiskava še poteka.

Preiskavo so naročili skrbniki muzeja, v katerem v imenu naroda hranijo približno osem milijonov zgodovinskih artefaktov. Slika je simbolična. Foto: EPA
Preiskavo so naročili skrbniki muzeja, v katerem v imenu naroda hranijo približno osem milijonov zgodovinskih artefaktov. Slika je simbolična. Foto: EPA

Tatvine so povzročile veliko škodo mednarodnemu ugledu muzeja
Kot so pojasnili v muzeju, gre pri kraji večinoma za majhne predmete, kot so zlat nakit ter dragulji iz poldragih kamnov in stekla iz obdobja od 15. stoletja pred našim štetjem do 19. stoletja našega štetja, ki so jih hranili zlasti v raziskovalne namene.

V muzeju so od razkritja odpustili enega zaposlenega in zoper njega uvedli pravni postopek. Predčasno je svoj položaj zapustil tudi direktor muzeja Hartwig Fischer, ki je bil na čelu ustanove od leta 2016. George Osborne, predsednik skrbnikov v Britanskem muzeju, je dejal, da je bil "Britanski muzej dolgo časa žrtev tatvin, in ponovno se opravičujemo, da je bilo to dovoljeno. Policijska preiskava, ki še poteka, pomeni, da celotnega poročila danes ne moremo objaviti, vendar smo v celoti sprejeli priporočila in začeli vračati na stotine ukradenih predmetov. Predvsem pa smo odločeni, da bomo iz tega obdobja izšli kot močnejši, bolj odprt in samozavesten muzej, ki je primeren za prihodnost," še poroča Guardian.