Korenine tabora segajo v leto 1970, ko je tedanji član Slovenskega okteta in šentviški rojak Tone Kozlevčar organiziral jubilejni koncert ob 20-letnici njihovega delovanja. Foto: MMC RTV SLO
Korenine tabora segajo v leto 1970, ko je tedanji član Slovenskega okteta in šentviški rojak Tone Kozlevčar organiziral jubilejni koncert ob 20-letnici njihovega delovanja. Foto: MMC RTV SLO
39. Tabor slovenskih pevskih zborov
Lanski tabor slovenskih pevskih zborov je potekal v znamenju polletnega predsedovanje Slovenije Svetu EU-ja. Foto: www.pevski-tabor.s
Pevski zbori so se zbrali v Šentvidu pri Stični

Prireditev, ki nosi naslov po znani slovenski pesmi Kol'kor kapljic, tol'ko let, se je začela že v soboto, v nedeljo pa so se nastopajoči zbrali že v jutranjih urah na generalki za skupni nastop pod vodstvom Igorja Švare. Izmenoma so zapeli ženski, moški in mešani pevski zbori, enkrat a cappella in drugič ob spremljavi pihalnih godb. Nastop zborov ste si lahko ogledali tudi v neposrednem prenosu, ki se je na 1. programu TV Slovenija.
Letos se je predstavljalo 74 mešanih, 37 ženskih in 34 moških zborov, ki so se letos posvečali glasbi tistih zborovskih skladateljev, ki imajo v končnici rojstnega datuma številko devet. Ob teh pa tudi vsem že pokojnim sodelavcem tabora. Posebno pozornost so namenili tudi Radovanu Gobcu. Kot običajno, je bil spored današnjega nastopa razdeljen v protokolarni in koncertni del.

Uvod v tradicionalno srečanje ljubiteljskih pevcev je bil sobotni koncert zamejskih pevskih zborov in slovenskih pevskih zborov iz drugih držav - s Hrvaške, z Madžarske, iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Avstrije in Italije.
Prvič kot poklon 20-letnici delovanja Slovenskega okteta
Tabor ima za seboj že 39-letno tradicijo. Prvič so se pevci v Šentvidu pri Stični zbrali julija 1970, ko so organizirali več prireditev, zlasti koncertov, posvečenih 20-letnici delovanja Slovenskega okteta.

Leta 1971 je pripravljalni odbor sklenil, da lahko na srečanju sodelujejo vsi zbori iz domovine in tujine, prireditev pa so poimenovali Tabor slovenskih pevskih zborov. Tradicija je bila tako rojena in srečanja pevskih zborov so se odtlej nadaljevala vsako leto, število pevcev in obiskovalcev pa je počasi naraščalo. V vseh teh letih je na dirigentski oder v Šentvidu pri Stični stopilo veliko zborovodij, med drugim Radovan Gobec, Viktor Mihelčič, Marko Munih, Oskar Danon, Igor Teršar in Stane Peček.

Pevski zbori so se zbrali v Šentvidu pri Stični