'Opremljeni' z Africo se Perpetuum Jazzile podajajo v svet. Foto:
'Opremljeni' z Africo se Perpetuum Jazzile podajajo v svet. Foto:

Nedavno je v slovenskih medijih odmevala informacija, da si je posnetek skladbe Africa zbora Perpetuum Jazzile ogledalo več kot milijon ljudi oziroma da je bilo na to skladbo 'kliknjeno' več kot milijonkrat. Podatka očitno ni mogeče ovreči, saj, kot nam je v spletnem klepetu povedal predsednik zbora Boštjan Usenik, ponudbe za koncerte prihajajo z vsega sveta. Izražena je bila celo pobuda, da bi skladbo izvedli na slovesnosti ob odprtju svetovnega nogometnega prvenstva, ki bo prihodnje leto v Južnoafriški republiki.


Vabimo vas, da si preberete celoten klepet z Boštjanom Usenikom.

Spomin na osemdeseta
Ostanimo še za trenutek pri Afriki in tudi Africi, pri kateri gre za priredbo uspešnice skupine Toto iz osemdesetih. Usenik si uspeha skladbe ne zna povsem razložiti, kot njene adute pa izpostavi nekatere posamezne, dokaj nenavadne, a izvirne pasuse. Tak je na primer "uvodni element nevihte, ponazorjene s telesi, ki se neverjetno vklaplja v besedilo - če bi bilo Afriki namenjenga toliko dežja, kolikokrat je bilo naše kapljice te dni slišati na YouTubu po vsem svetu, bi bilo na tej najrevnejši celini vse drugače". Perpetuum Jazzile pa izredno veseli, da je njihovi priredbi kompliment namenil tudi klaviaturist skupine Toto in avtor izvirne skladbe.

Predstavljanje tujih glasbenih obzorij
Zboristi slovenskemu občinstvu ne želijo predstavljati le svoje virtuoznosti. Koncept njihovega vsakoletnega koncerta v Cankarjevem domu tako vključuje sodelovanje z vedno drugo tujo zasedbo, programu katere Perpetuum Jazzile tudi prilagodi svoj repertoar. Priprave za novembrski koncert že tečejo, in kot napoveduje Usenik, bo tokrat nastopila švedska zasedba The Real Group.